МОСВ върна на поправителен в община Благоевград плана за интегрирано развитие до 2027 г.

Благоевград не успя да получи одобрението на екоминистерството на Плана за интегрирано развитие на община Благоевград 2021-2027 г. заради непълна информация за биологичното разнообразие в защитените зони на територията на общината. Липсва и проектно обезпечаване на програмата за развитие на зоните за въздействие.

„С настоящото обръщаме внимание, че залегналите проекти, мерки и дейности следва да бъдат съобразени изцяло с режимите на защитените територии, заповедите за обявяването им и с утвърдените планове за управление“, дала е подсказка Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград на общината как да си оправи пропуските.

Планът за интегрирано развитие на българските общини е задължителен документ, който определя средносрочните цели и приоритети за устойчиво интегрирано развитие на съответната територия и връзките й с други общини. За Благоевград той се разработва в съответствие с Интегрираната териториална стратегия за развитие на Югозападен регион за планиране и общия устройствен план на общината.
Главна цел на Плана за интегрирано развитие на община Благоевград 2021-2027 г. е да се постигне устойчиво развитие, привличане на инвестиции, насърчаване на икономическата активност, повишаване стандарта и качеството на живот на живеещите тук и преодоляване на демографската криза чрез насърчаване и подкрепа на икономически растеж на основата на собствени и привлечени ресурси и местния потенциал на територията.
Планът включва 3 стратегически цели – да създаде условия за развитие на конкурентоспособни, неутрални по отношение на климата производства и устойчив икономически растеж, да повиши качеството на живот, жизнения стандарт и достъпа до услуги на благоевградчани чрез инвестиции в човешките ресурси, насърчаване на заетостта и социалното включване, както и да изгради съвременна инфраструктура, транспортна и дигитална свързаност, мерки за опазване на околната среда и адаптация към климатичните промени.

За областния център на Пиринско екипът, работил по плана, трябва да съобрази, че на територията на общината има части от Национален парк „Рила“, тук са резерват „Парангалица“, защитените местности Блатото и Находище на балканско часовниче, природна забележителност „Пещера в местността Бойчова скала“, части от защитена зона „Рила” за опазване на дивите птици и на природните местообитания и на дивата флора и фауна, от защитена зона „Рила буфер” за опазване на дивите птици, от защитена зона „Кочериново” за опазване на дивите птици, от защитена зона „Бобошево” за опазване на дивите птици, от защитена зона „Ниска Рила” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и от защитена зона „Орановски пролом – Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Процедурата по приемане на плана за интегрирано развитие е решение на ОбС – Благоевград за приемането му и извършване на оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитените зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене