Благоевградският бизнесмен Рашко Динков е новият собственик на офиса на ОББ в опожарената сграда Купола в центъра на Благоевград.

Благоевградският бизнесмен Рашко Динков купи офиса на ОББ в опожарения “Купол”

Благоевградският бизнесмен Рашко Динков е новият собственик на офиса на ОББ в опожарената сграда Купола в центъра на Благоевград. Сделката е изповядана преди дни, потвърдиха за „Струма“ независими източници. Р. Динков е сключил сделката чрез новата си фирма „Сентрал вю пропъртис“ ЕООД, регистрирана на 20 октомври 2021 г. Пред „Струма“ той не коментира финансовите параметри около сделката, мотивирайки се с конфиденциалност на договора с банката.

Р. Динков бе общински съветник до декември миналата година, няколко пъти бе номиниран за председателското място в ОбС, но напусна местния парламент по собствено желание. Той е собственик и съдружник в няколко фирми, основно в сферата на строителството на фотоволтаични централи, ВЕЦ-ове и сгради. След сделката с ОББ вече притежава около 30% от Купола, което е най-голям процент от сградата, която бе подпалена на 5 септември от изгонен от охраната  клиент на пиано бар „Балкантон“.

В опожарената сграда собственост имат доста фирми, като с най-голям е делът на Р. Динков, община Благоевград е с 14% и с 9% колекторската фирма „EOS Matrix” ЕООД, придобила бившия ресторант „Дриймс“ след изкупуване на дълга на бизнесмена Владимир Миленков заради необслужен банков кредит.

Щетите от пожара на собствениците в Купола все още не са изчислени. Достъпът до помещенията продължава да е ограничен, а общината вчера удължи срока за приключване на аварийните дейности по демонтаж на покрива, събирането и извозването на строителни отпадъци за нейните 14% от сградата. Разчистването на отломките бе възложено преди месец на общинската фирма „Биострой“ ЕООД и то струва на хазната 31 153 лв. без ДДС.

На въпрос на „Струма“ кога се очаква да се изчислят щетите и да стартират дейности по възстановяване на Купола, кметът на Благоевград Илко Стоянов съобщи, че оценката предстои да се направи след разчистването. Той обясни, че към средата на ноември ще се пристъпи към учредяване на етажна собственост, което ще даде възможност да се възложи проектиране на опожарената сграда. За одобряване на ремонтните дейности ще се наложи съгласуване с Министерство на културата, тъй като Купола е паметник на културата и не може визията да е различна отпреди пожара.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене