Компанията производител гарантира, че медикаментът им би трябвало да действа еднакво ефикасно и срещу новите щамове на заразата.

Хапчето срещу COVID-19: Какво знаем до момента?

Известен е фактът, че хапчето е било първоначално разработено за лечение на грип. То намалява с 50% риска от евентуална хоспитализация или смърт, вследствие на коронавирусната инфекция, разказват от „bTV“.

Таблетката молнупиравир ще се прилага два пътни дневно от нуждаещите се пациенти. То се дава в рамките на 5 дни след появата на първата COVID симптоматика, за да може да бъде максимално ефективно.

Иновативното лечение е насочено към определен ензим, ползван от вируса, за да направи своя копия и да въведе грешки в генетичния си код. Накратко – хапчето има за цел да възпрепятства размножаването, поддържайки ниски нива на заболяването и намалявайки тежестта му върху човешкия организъм.

От Обединеното кралство поясняват, че таблетката може да се използва при хора с лек до умерен COVID и при наличие на поне един рисков фактор за тежко боледуване.

Компанията производител гарантира, че медикаментът им би трябвало да действа еднакво ефикасно и срещу новите щамове на заразата.

Данните от проведени клинични проучвания сочат, че при тествани 775 пациенти, едва 7,3 на 100 от тях са постъпили след това в болница.

Властите в САЩ наскоро направиха предварителна покупка на лекарството за 1,7 милиона курса на цена от приблизително 1,2 милиарда долара или 700 долара за всеки пациент.

Европейският регулатор на лекарствата смята осезаемо да съкрати процедурата по одобрение на препарата. Със стремежа хапчето да се предлага на пазара по-бързо, агенцията ще издаде само научна препоръка въз основа на анализа на данните от изпитванията на лекарството. Така всяка страна членка на Европейския съюз трябва сама да вземе решението дали да допусне медикамента за употреба в границите на своята държава.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене