Заведенията в Кресна затвориха, останаха да работят само крайпътните

Заведенията в Кресна – кафенета и ресторанти, масово спускат кепенците заради драстичния спад на оборотите и скъпия ток.

„Не си заслужава да работим, тъй като потокът от клиенти рязко намаля заради зелените сертификати. Аз съм твърдо „за” ваксините и въпреки че имах много антитела, на Димитровден се ваксинирах. Главната готвачка и хора от персонала не са имунизирани и не мога да ги заставя да го направят. Отделно от това, цената на тока скочи, миналия месец всеки ден беше различна, очаквам сметката да бъде в пъти по-висока. Затова се принудих да затворя ресторанта, докато ситуацията се нормализира. Знам още две заведения в Кресна, които спряха да работят”, обясни адвокат Антон Драчев, който има заведение в центъра на града.

„Повечето собственици на заведения предпочетоха да затворят за един-два месеца, вместо да работят на загуба. Последната сметка за ток на един от тях е скочила на 1600 лв., докато преди това е плащал по 650 лв. на месец. При това положение не си заслужава да работи, той само заплатите не може да плати“, каза кметът на Кресна Николай Георгиев.

На практика са останали да работят само няколко от крайпътните ресторанти, чиито потенциални клиенти са пътуващите за Гърция, които задължително имат зелени сертификати.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене