Москов и Цветанов: Правителството на Радев е готово да заключи държавата, но не и да наруши спокойствието на частните болници и да ги включи в посрещането на кризата

Ние отказваме да стоим заключени, икономиката да фалира и държавата да спре да функционира заради некомпетентни политически и административни решения, заявяват от Националното обединение на десницата. Поддържаме най-многобройната болнична система в Европа, правителството е виновно, ако пациентите не могат да се възползват от нея в такъв кризисен момент.

Лидерите на Национално обединение на десницата Петър Москов и Цветан Цветанов обвиняват президента Румен Радев, че правителството му използва по-малко от половината капацитет на здравната система за борба с кризата. Те изнесоха данни, че България поддържа най-голям брой болнични легла в целия Европейски съюз – 50 хил. С парите за здравни осигуровки на българските граждани НЗОК плаща за над 2 млн. болнични приеми на година – заети активни легла за лечение в държавни, общински и частни лечебни заведения. Kак така сега със заети едва малко над 8 хил. легла, системата била пред колапс, питат десните лидери?

Каква е причината линейките с болни от COVID-19 да обикалят само в няколко големи болници в София, например а всички останали частни клиники, които също ползват ресурса на Здравната каса да не се включват в борбата с пандемията?
Москов и Цветанов отбелязват, че броят на болниците в нашата столица са равни на броя на болниците в цяла Австрия и няма никаква причина капацитетът им да е привършил, при отчитаните в момента стойности на хоспитализираните от вируса.

Според Национално обединение на десницата причината за „националното бедствие“ не е липса на капацитет на здравната ни система, а отказът на привилегировани частни болници да се включат в битката с вируса. Държавно управление, което допуска това да се случва, когато линейките обикалят с умиращи хора, извършва престъпление, заявяват от обединението. Те настояват правителството на Румен Радев да приложи закона еднакво към всички болнични заведения и НЗОК да спира незабавно финансирането на болниците, които откажат да приемат пациенти, както изисква и самият закон. Според Москов и Цветанов този подход ще реши незабавно проблема с недостига на легла и медицински персонал и най-важното – ще премахне нуждата от пореден локдаун.
Национално обединение на десницата е с номер 7 в интегралната бюлетина за изборите за народни представители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене