проф. Асен Балтов и проф. Асен Балтов: Ваксините са единственото средство срещу пандемията, няма научни аргументи за страховете срещу тях

Проф. Костадин Ангелов и проф. Асен Балтов проведоха здравни консултации в кв. „Чолаковци“ във Велико Търново. Лекарите показаха нагледно каква трябваше да бъде ваксинационната кампания, стартирала по време на правителството на ГЕРБ и провалена от Румен Радев и Стойчо Кацаров. Повече от час проф. Ангелов и проф. Балтов разговаряха с хората за ползите от ваксините срещу коронавирус и аргументирано опровергаха митовете срещу тях.

„Вие се притеснявате от неща, които не съществуват. Какво може да ви се случи – в рамките на 48 часа от дозата можете да вдигнете температура или да ви втресе. Няма доказан риск за онкологични заболявания – напротив, хората с тези заболявания трябва да си поставят РНК-ваксина /Pfizer или Moderna/. Ваксините срещу коронавирус са тествани повече, отколкото тези за грип, преди да бъдат пуснати в употреба“, бе категоричен проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос има ли последици от ваксинацията.

„Съмненията, които се вменяват срещу имунизацията, са само и единствено на базата на страх. Няма нито един научен аргумент. РНК-ваксината срещу Covid е разработена на базата на технология и методика, започнати още през 2003-а година срещу рак. И благодарение на тези учени, на техните изследвания в продължение на 15 години ние успяхме толкова бързо да получим ваксина срещу Covid. Нямаме друго средство, с което да преборим пандемията“, отговори проф. Асен Балтов на върпос, касаещ времето за разработка на ваксините.

Проф. Балтов припомни, че в началото на ваксинационната кампания в България дневно в болница „Пирогов“ са поставяни до 1500 дози на хора от всякакви възрасти, включително и на 100-годишен човек. „Вижте другите държави – повече от 80% от хората вече са ваксинирани, ходят свободно. С ваксина тежкото протичане на заболяването е рядкост и ако се случва, то е при хора с много придружаващи заболявания“, каза също проф. Балтов. От вчера е разрешена бустерна доза и на „Модерна“, а подсилваща доза може да бъде приложена и при хората, имунизирани с „Астра Зенека“, добави той.

Пациенти с диабет, астма, белодробни заболявания – задължително да се ваксинират, призова проф. Костадин Ангелов. Имунизацията не е противопоказна и за хора с Хашимото, каза още той. „Малко повече трябва да се чете и от определени колеги, дори да е само кратката характеристика на ваксината“, добави проф. Ангелов.

Като заиграване със страховете и надеждите на хората той определи споделяната в публичното информация как българската ваксина напредва. „Като министър на здравеопазването помолих за всички документи, свързани с тази разработка. Е оказа се, че българска ваксина няма, скоро няма и да има. По-скоро се касае за спекулация, отколкото за истина. България не разполага нито с изключително специфичната апаратура, нито с техниките и методите, с които може да се създаде в кратък срок ваксина срещу коронавирус. Няма и къде да я произведем“, обясни Костадин Ангелов.

Повече от час продължиха консултациите, а хората благодариха за ценните съвети и експертното мнение, чуто от първо лице. „Нека се доверяваме на доказани експерти“, призоваха кметът Даниел Панов и кандидатите от листата на ГЕРБ проф. Любомира Попова, Станислав Стоянов и Никифор Тодоров.

Здравните консултации на двамата лекари продължават и утре /3 ноември/. В 8:30 ч. проф. Ангелов и проф. Балтов ще бъдат в лекарската практика на д-р Емилия Георгиева от Стражица, в 12:00 ч. – в с. Раданово, в кабинета на д-р Емил Енчев, а в 15:30 ч. – в Пенсионерския клуб в с. Ресен.

Проф. Костадин Ангелов е водач на листата на ГЕРБ за Великотърновски регион, в която са и неговите колеги лекари д-р Емилия Георгиева, д-р Николен Стойнов и д-р Емил Енчев. Проф. Асен Балтов е в листата на ГЕРБ за София.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене