ВИДЕО репортаж: Второкласникът Махмуд пасе овце за 8 лева и мечтае за… шофьорска книжка!

Махмуд излиза в 5 сутринта от дома си, повежда стадото овце и го прибира обратно към кошарата в 17 часа. Не познава буквите, не може да смята. Махмуд е второкласник, но е на… 13 години. Вместо да е в училище, той прекарва половината от деня си с животните из поляни и баири. Получава по осем лева на ден.

„Еее, там ги паса, и тук долу, и това е…“, казва момчето. Овчарчето край Момчилград. Споделя, че майка му си е у дома. Безработна е. Той пък вади пари.

Казва, че от време на време идва учителка, която го кара да се върне в клас. Към момента обаче познава труда, но не и четмо и писмо, обаче си има мечта – да кара кола.

 „Не знам азбуката, нито цифрите как се смята. Обаче искам някой ден да взема шофьорска книжка“, допълва едва-едва, тъй като трудно свързва изречения на български. И все пак, дава дума.

„Утре ще отида на училище, утре ще отида, обещавам“, изрича за последно и тръгва към овцете.

Обещание, което 13-годишният Махмуд може би е давал десетки пъти, но едва ли някой от близките му е настоявал да изпълни.

Картина, отразяваща битието на едно дете, отразяваща дълбоко вкоренен проблем, който няма изглед скоро да бъде разрешен./24rodopi

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене