Стойчо Кацаров: Мерките работят, пълен локдаун не е нужен

Учениците се връщат в клас от 8 ноември

Моментните са достатъчни, като се следят един куп показатели и се прави оценка на риска. Ако тя покаже, че ситуацията при тези мерки не е овладяна достатъчно, тогава могат да се променят, но конкретно критично число на заболяемост, което да определи действия в тази посока няма.

Проблем от гледна точка на невъзможност хората да бъдат лекувани или хоспитализирани няма, което ни кара да мислим, че можем да минем през кризата и без пълен локдаун.

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в интервю за „Дневник“.

Мерките работели, трябвало време, за да дадат още резултат. Трябвало обаче и съучастие от всички в изпълнението им, призова той. Не потвърди и съобщеното преди дни от един от заместниците му д-р Алескандър Златанов, че при 9000 души в болница, ще се предприемат действия за частичен локдаун.

За пореден път Кацаров обясни, че реално сега страната ни е в пълен локдаун, с изключение на ситуации, в които е осигурена безопасна среда.

„Ако обектите работят в безопасна среда, това е равносилно на това да не работят. От епидемиологична гледна точка рискът е един и същ“, каза Кацаров.

Това, което преживяваме в момента е най-тежката от всички COVID вълни досега, категоричен е той. Заразените в момента на седмична база са близо 30% повече, спрямо която и да е от предходните вълни.

„В същото време обаче, хоспотализираните са с 25% по-малко. Това се дължи на подобрената извънболнична гружа. Част от случаите не стигат до болница, защото са лекувани в извънболничната помощ и като цяло здравната система се справя доста по-добре от предишните вълни. Това се дължи на по-добрата организация, на направеното планиране още през лятото и на натрупания опит както в спешната помощ, така и в болниците, на новите COVID отделения, които създадохме преди месец и изпълняват своята функция“, обясни здравният министър.

Относно недостига на легла, за който сигнализират от почти всички болници в страната, Кацаров обясни, че броят на леглата не е миродавно число, защото една болница може да има 10 легла и 5 екипа, които да ги обслужват, а други 10 боници да имат по 3 интензивни легла и 10,20 или 30 екипа, които да ги обслужват.

Подходът ни е основан на комплексна организация, а не просто на брой легла, който не е миродавно число. Важни са екипите, които ги обслужват. Те могат да бъдат преструктурирани и същият брой екипи да бъде използван по-ефктино и да обслужва повече легла, обясни Кацаров.

Той потвърди отправената в края на миналата седмица заявка, че учениците от началния етап ще могат да се върнат в клас от 8 ноември. Вече са избрани доставчиците на тестовете, които ще се позлват за проверка на децата. Фирмите са 2, за да могат да доставят цялото количество от 400 000 теста в рамките на 3 дни. Кои са фирмите обаче, Кацаров не посочи.

Методът на тестовете изискват секрет от слюнка, като той няма да се взима с четка, а децата ще се изплюват в специална за целта на теста торбичка.

Предстои обявяване на нова поръчка за много по-голямо количество тестове.

Нели Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене