Президентът Румен Радев: С иновативност и внедряване на съвременни модели на управление българският бизнес ще бъде в крак с глобалната конкуренция

Държавният глава връчи голямата награда на победителя в 14-ото издание на конкурса „Мениджър на годината 2021“

С иновативност и внедряване на съвременни модели на управление българският бизнес ще бъде в крак с глобалната конкуренция. Това заяви президентът Румен Радев на 14-ата церемония по награждаване на победителя в конкурса „Мениджър на годината 2021“, която се проведе на „Дондуков“ 2. По думите на държавния глава това, което обединява десетте финалисти е поемането по пътя към още по-голяма дигитализация в условия на криза, към иновативност и внедряване на прогресивни и съвременни модели на управление, които „са ключови условия за успех“.

Вратите на президентската институция винаги са били отворени за честния, прозрачен и отговорен български бизнес, посочи държавният глава. Тази година 44 кандидати от 17 водещи сектора на икономиката са подали документи за конкурса „Мениджър на годината 2021“. От тях 35 са преминали във втори кръг, от който са излъчени и десетте финалисти, участвали в днешната церемония. Сред тях тази година с по двама финалисти са секторите „Аутсорсинг”, „Производство” и „Финтех”. По един финалист излъчват секторите „Застраховане”, „Фармация”, „Финансови услуги” и „Издателска дейност”.

Пред финалистите държавният глава посочи, че годината за тях не е била лека, тъй като здравната, енергийната и политическа несигурност е изпитание за всеки бизнес. „Вашето присъствие тук е доказателство, че вие сте намерили начин да изградите устойчив, гъвкав бизнес и сте реагирали адекватно в ситуацията“, подчерта президентът. Той открои като положителен факта, че и тази година сред финалистите преобладават български участници, което е доказателство за професионализъм и стратегическа визия за развитие.

Държавата разчита на бизнес лидери като вас за така необходимата трансформация на нашата икономика към иновативност, висок и устойчив темп на растеж и производство и експорт на продукти с висока добавена стойност, заяви още президентът пред финалистите в конкурса „Мениджър на годината 2021“. Той подчерта, че те могат да разчитат на прозрачно, отворено и отговорно управление от страна на служебното правителство, което вече е доказало това с предвидимост, с инициативата за актуализация на бюджета, за да има средства за подкрепа в условията на криза, с предприетите компенсации на високата цена на електричеството, с понижаването на цената на природния газ за битовите потребители и гарантиране на една от най-ниските цени за бизнеса в Европа, както и с усилията да запази държавата и бизнеса отворени, за да не се прекъсват производствата и да не се губи конкурентоспособност. Ревизирането на Плана за възстановяване и устойчивост от служебното правителство гарантира на българския бизнес много по-ефективен и бърз преход към дигитална, кръгова, зелена и високотехнологична икономика, посочи още Румен Радев.

В моменти на криза всеки иска повече от държавата, но за да имаме демократична, модерна и силна държава, устойчива на кризи, трябва да обединим нашите усилия, за да гарантираме нейното укрепване, заяви президентът. По думите на президента, България има огромна нужда от ефективно отстояване на върховенството на правото, защита на правата на гражданите и на собствеността, пресичане на корупционните схеми и нелоялната конкуренция, за да има качествено нови условия за гражданите и бизнеса, а младите хора да бъдат стимулирани да останат и у нас да разгръщат своя талант и възможности.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене