Bugatti се сля с хърватски производител на електромобили

Френският производител Bugatti и хърватският Rimac вече са една обща компанията, след като сливането им беше обявено официално. Временната централа на новото предприятие, носещо името Bugatti Rimac, се намира в град Света Неделя, близо до Загреб. Във фирмата ще работят 450 човека, а основателят на Rimac Automobili – Мате Римац, е назначен за главен изпълнителен директор.

Надзорният съвет на Bugatti Rimac включва също Оливър Блум и Луц Мешке – и двамата са от управата на Porsche, която е партньор на Bugatti във Volkswagen Group. Досега Porsche притежаваше 24% дял в Rimac, а вече е собственик на 45% от новото предприятие. Останалите 55% са на Rimac Automobili.

Досегашният главен изпълнителен директор на Bugatti – Стефан Винкелман, който беше начело на производителя на хиперколи от началото на 2018 година, ще напусне компанията, за да се съсредоточи върху другата си дейност – главен изпълнителен директор на Lamborghini.

След сливането става ясно, че Bugatti няма да изостави двигателите с вътрешно горене. В началото централата на Bugatti Rimac ще се намира в град Света Неделя, но с времето ще се премести в нов научен и технологичен център в близост до старата централа на Rimac. Комплексът с площ от 200 хиляди квадратни метра и цена от 200 милиона евро трябва да бъде завършен до 2023 година.

Bugatti ще продължи да произвежда своите автомобили в Молсхайм (Франция), където всичките 135 служители ще запазят работата си. Сега компанията е заета със сглобяването на последната партида на хиперколата Chiron, от чийто тираж остават 40 бройки за производство.

На свой ред, Rimac ще трябва да сглоби 150 екземпляра от хиперколата Nevera. Това е електромобил с 4 мотора, който развива 1914 конски сили и 2360 Нм въртящ момент, като ускорява от 0 до 100 км/ч за 1,8 секунди.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене