Предложение: Близо 900 милиона лева за поддържането на пътищата догодина

В проекта за програмен бюджет за догодина за текущ ремонт и поддръжка на пътищата МРРБ е предложило 898 млн. лв., а не 1,5 млрд. лв., както служебната министърка на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова се зарече няколко пъти публично да поиска. Това личи от сайта на финансовото министерство, което започна да публикува предложенията на отделните ведомства, предава 24 часа.

Когато започнаха протестите на пътноподдържащите фирми за неплатените им близо 900 млн. лв., министър Комитова каза, че всичко, което бившето ръководство на АПИ е възложило на фирмите над сумата от 380 млн. лв., колкото са били предвидени в бюджета за 2021 г., няма откъде да се плати. По нейните сметки ставаше въпрос за дейности за около 1,5 млрд. лв., колкото е нормално според нея да се изразходват за текущото поддържане на републиканските пътища. От проекта за бюджет изобщо не личи откъде ще се намерят пари, за да се платят извършените вече дейности за минал период.

При преговорите, които фактически още не са приключили, тя заяви на фирмите, че трябва да се съгласят да получат парите си в рамките на следващите 1-2 години, като в същото време обяви обществени поръчки за чистене на снега само за предстоящата зима. Тези поръчки обаче бяха спрени от КЗК заради жалбите на фирмите, които имат договори за тази дейност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене