Хелоуин – традиции и обичаи на един от най-популярните празници в западната култура

Чудите ли се що за празник е Хелоуин и защо придобива все по-голяма популярност в България, след като няма нищо общо с нашата история, култура, традициите ни и религията? След като прочетете тази статия, може и да не промените отношението си към този празник, което не е и целта й, но ще научите най-важните и любопитни факти около възникването му и отбелязването му в съвременността.

Днес Хелоуин /Halloween, Hallowe`en или All Hallows` Evening/, известен още като Нощта на Вси светии, се чества почти в цял свят на 31 октомври – ден преди отбелязването на Деня на всички светии от западната католическа църква, който се чества и от Източноправославната църква в първата неделя след Петдесетница. С него започват празниците, посветени на мъртвите, каквито за латинска Америка са Омнис Санктус и Омниум фиделиум дефункторум /чествани съответно на 1 и 2 ноември/. Техният аналог в източноправославното християнство е Задушница.
Произход на Хелоуин

Според много от учените произходът на Хелоуин се крие в келтския езически ритуал Самайн, който е бил част от тържествата, с които келтите са празнували края на сезона на прибирането на реколтата и началото на зимата, или „по-тъмната половина от годината“. В този период се е смятало, че границата между реалния и отвъдния свят изтънява. Това предание вдъхвало страх в хората, че духове, мъртъвци и други неживи създания могат да посещават Земята. За да предотвратят идването на подобни призраци, те са организирали мащабни фестивали, в които са се преобличали страховито, за да ги изплашат.

Самата дума Хелоуин /Halloween или /Hallowe’en/ е използвана за първи път през 1745 година и има християнски корени. Буквалното й значение е „свещена вечер или „свята вечер“, а етимологичният й произход е шотландски /All Hallows` Eve/, като вместо „eve“, шотландците са използвали думата „even“, от която пък е възникнала формата „e`en“ или „een“. Така с времето /All/ Hallow/s/ E/v/en се превръща в Halloween.

Смята се, че първите костюми за Хелоуин са вдъхновени от фолклорните носии и вярвания в келтскоговорящите страни, някои от които имат езически корени /келтски паганизъм/, а други – християнски. Тук е мястото да се спомене и направи паралел с кукерството, Кукеровден, който се празнува на Сирни заговезни, и кукерския събор /организиран на 1 януари/.

И на двата празника се провеждат кукерски игри, които се изпълняват от мъже, облечени с предварително изработени от всеки участник страховити маски, и включват редица обреди, сред които магически танци, обхождането на къщите в селището с пожелания за здраве, плодородие и благополучие, обредно заораване и засяване и други.

През XIX век в Ирландия на 31 октомври хората са палели свещи и са се молели за душите на мъртвите, след което са започвали тържествата, включващи обилни количества храна и напитки, и най-различни игри. В келтските и уелските райони във всяка къща са се провеждали ритуали и игри, чрез които хората са опитвали да предскажат бъдещето си и най-вече частта от него, свързана с женитбата, както и кога ще си отидат от този свят. Под открито небе са се наклаждали специални огньове, отново с ритуално значение, като се е смятало, че пламъците, димът и саждите им имат пречистващи и защитни сили.

В модерната история на тези страни отбелязването на Хелоуин включва дегизирането с костюми, каквито според фолклористите са правени и носени още от XVI век насам. Облечени по този начин, хората са обикаляли от къща на къща, рецитирайки част от поеми или строфи от песни в замяна на храна. В Англия традицията да се обличат костюми на Хелоуин и да се погаждат номера придобива масово разпространение през XX век.

В северноамериканските алманаси от края на XVIII и началото на XIX век не се споменава нищо за Хелоуин, поради което се предполага, че празникът изобщо не е честван там по това време. Известно е също, че пуританите от Нова Англия са били категорично против въвеждането на Хелоуин в Америка.

Смята се, че празникът е „внесен“ в Щатите с големите имигрантски вълни от Ирландия и Шотландия през XIX век, чиито общности са отбелязвали деня и постепенно празникът е бил асимилиран от по-широки кръгове на обществото, докато в началото на XX век не придобил масово разпространение – от Източния до Западния бряг, без оглед на социално положение, раса и религиозна принадлежност.

Именно американците заменят ряпата с местната тиква за направата на фенери за празника, което вече е било популярно в САЩ като традиция, възникнала през първата половина на XIX век и свързана с празненствата по повод прибирането на реколтата, а не с Хелоуин.

Днес един от най-емблематичните елементи на Хелоуин е играта „Лакомство или пакост“ /Trick or treat?/, в която участват само деца. Облечени в приказни костюми децата тръгват от врата на врата и след като им бъде отворено, поставят „ултиматум“ на собственика на къщата: да ги почерпи с лакомства, ако не иска имотът му да „пострада“ от някакво злодеяние.

Според писмените доказателства тази игра става популярна в Шотландия и Ирландия в края на XIX век, където децата са обикаляли квартала, облечени в маскарадни костюми, с фенери от издълбана ряпа в ръка. Първият документиран случай на „Trick or treat?“ в Америка е от 1911 г., когато ежедневник в Кингстън, Онтарио, публикува статия, информираща за проведеното шествие на маскирани деца в квартала на 31 октомври.

От средата на XX век UNICEF започва да организира ежегодно Trick or treat? кампании по набирането на средства, предоставяйки малки кутии, в които ученици доброволци да събират дарения, обикаляйки по домовете в квартала на училището си. По този начин UNICEF са събрали близо 120 милиона долара за изминалите 60 години.

Що се отнася до костюмите, в които празнуващите Хелоуин се обличат, те най-често са създадени по подобие на същества със свръхестествени сили като вампири, духове, скелети, вещици, демони и други. В по-нови времена в САЩ придобиват голяма популярност костюмите на култови персонажи от литературата, киното, видеоигрите, комиксите и прочее, с което този елемент от честването на Хелоуин все повече заприличва на косплей фестивал.

В наши дни се организират пищни празненства, трапезите се отрупват с най-различни страшни деликатеси, а костюмите стават все по-разнообразни. И ако си мислите, че всичко се изчерпва до мятането на чаршаф върху главата, то може би ще бъдете изненадани да научите, че вече и домашните любимци участват в Хелоуин. Предлагаме ви да разгледате и малко идеи за празнични костюми, а ако желаете да се включите в празника, никой не би ви спрял.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене