Крематориум или ковчег до родината!? Какво се случва, когато гурбетчия почине в Западна Европа

Какво се случва, когато гурбетчия почине в Европа?

Хиляди евро разходи и изгаряне в крематориум до превръщане на трупа в шепа прах.

Повечето страни спазват католическите обичаи при изпращането в последния земен път, вместо традиционното  за повечето гастарбайтери от Гоцеделчевско, Сатовчанско, Доспатско, Кърджалийско и Смолянско ритуално измиване и погребване.

Затова първостепенна задача за хилядите  живеещите и работещи родопчани в страни като  Холандия, Белгия, Германия, Швеция, Дания, Норвегия, Италия Франция Испания, Англия и други  е да открият и ползват услугите на сдружения и асоциации, които изпращат трупа на починалия в родната му страна за погребение и подпомагат разходите за това.

В Германия най-популярната подобна структура е „Асоциацията за подпомагане на разходите за погребение“. Нарича се „UKBA“ и седалището и е в град Кьолн. Тя оперира в услуга на мюсюлмански гастарбайтери в случай че загубят живота си на територията на Германия или ЕС и при които починалият е изявил желание да бъде погребан в родната си страна по ислямските  религиозни ритуали.

Необходимо е само  предварително да се подаде заявление за членство в тази асоциация, като членството става валидно и влиза в сила 60 дни след извършване на плащането.

 За членство в нея се изискват навършени 18 години и постоянно местожителство в Германия, в държава от ЕС /Европейското икономическо пространство или в Швейцария. Заплаща се еднократна такса за прием в асоциацията в размер на 50 евро. От там насетне всяка година се плаща и годишна  такса, която  варира взависимост от възрастовата група: от 0 до 30 години- 0 €, от 31 до 50 години-50 €, от 51 до 65 години- 100 €, от 66 до 80 години- 500 € и над 81 години-1500 €.

Членуването е много лесно и става онлайн или по пощата с подаване  на писмено заявление до борда на асоциацията по предварително подготвен от нея формуляр.

При смъртен случай, веднага щом  близки или роднини на членуващия уведомят асоциацията,  тя се ангажира със следните задачи:

-всички официални формалности по погребението;

– подготовка на трупа според ислямските религиозни разпоредби;

– ковчег за трупа в съответствие с европейските стандарти;

– полет и обратен полет за придружител (икономична класа).

Асоциацията покрива само направените разходи в размер до 3 000 евро до летището на страната на починалия след като и се предоставят следните документи : лична карта/ паспорт, акт за смърт/ доклад за смърт, членска карта.

Членството може да се прекрати доброволно по всяко време чрез писмено заявление до асоциацията.

Ерхан Алемдар, Германия

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене