Чудо: 500-килограмова тиква порасна в двора на Тома от Гърмен

Огрoмнa тиквa се пръхна в двор в село Гърмен.

Cпoрeд coбcтвeникa Тoмa Тoшeв тиквaтa тeжи oкoлo 500 килoгрaмa.

Тoй я измeрил прeди ceдмицa и в рaдиуc, и в диaмeтър и oбикoлкaтa ѝ e 480 кг.

Тoвa e cпeциaлeн coрт aмeрикaнcки гигaнт. Тoмa пoлучaвa ceмeтo зa нeя oт cвoй рoднинa.

Като цяло в Неврокопско не за първи път се случва да бъде отгледана тиква с подобни размери.

Припомняме, че през миналата година, компютърният специалист Делян Тошев,  спечели голямата награда на празника на Севлиево. Той докара на сцената на площада тиква, тежаща 300 кг, и постави истински рекорд за България. Тиквата е от специалния сорт “Атлантически гигант”, създаден през 1979 г. от канадеца Хауърд Дил.

“Преди 7-8 г. се захванах със земеделие, но само в двора на къщата ни в с. Гърмен. Засаждам плодове и зеленчуци за лична консумация. Обичам обаче да експериментирам с нови и интересни сортове. До миналата година садих мускатови тикви – според мен те са най-вкусните, френски, италиански сортове, както и японски, които са много дребни, но хубави. Реших да пробвам с гигантски тикви и ето че се получи добър резултат”, разказа тогава Делян Тошев.

За да се получи гигантска тиква обаче , не се оставя лианата да расте безконтролно, уточни още той. По думите му, трябва да се постигне баланс между растежа на ластуна и наедряването на плода.

„Хранителните вещества се насочват за образуването на листна маса. Ако лианата не се подрязва, хранителните вещества ще се изразходват за образуването на много излишни листа, а не към нарастване на плода. В специален дневник IT спецът записвал редовно какви грижи полага за растенията, как се развиват, как наддават на тегло, каква е температурата и др. подробности за растежа“, залючи Делян Тошев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене