Проф. Георги Михайлов представи средносрочните и стратегически мерки на БСП в сферата на здравеопазването

„Цялата общественост в момента се вълнува от няколко въпроса. Хората се чудят как ще прекарат зимата и как ще се справи нацията и най-вече управлението с проблема КОВИД-19, който е световен, но и национален проблем.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Благоевград проф. Георги Михайлов по време на официалното откриване на предизборната кампания на левицата.

Той цитира проучване от месец септември тази година, публикувано в най-голямото научно списание в областта на медицината “Лансет“ и направено от двама специалисти по КОВИД-19: „Те казват, че за справяне с такава тежка здравна криза, с много икономически, политически и психологически последици са необходими 2 основни неща, към които е насочена и програмата на Българската социалистическа партия. Първото е – нивото на здравеопазването във всички социални нива, за всеки гражданин да бъде с еднакво качество, което в България изобщо не е така. На второ място е, че здравните системи в една държава са толкова важни, колкото са важни банковите системи. Здравната система в България е разбита и това частично дава отговор на въпроса “Каква е причината за високата смъртност“, обясни професорът.

По думите му първият въпрос, който левицата поставя в средносрочен и стратегически план, е внимателна, професионална и политическа подготовка на необходимите нормативни промени: „6 закона управляват българското здравеопазване, ние трябва да ги стиковаме с помощта на парламента и цялата нация, за да премахнем вредния търговски статут на държавните, университетските и общинските лечебни заведения“, поясни той.

На следващо място според проф. Михайлов това, което изисква доброто здраве е добрата информация за движението на пациентите в страната, за състоянието на отделните здравни региони, за възможностите на болниците. Всичко това изисква създаването на електронно работещо досие на всеки пациент и електронна здравна карта.
„Българските граждани доплащат почти 50% от своята здравна помощ, това е изключително несправедливо“, категоричен бе социалистът.
В условията на здравната криза левицата иска създаването на действащ, електронен портал, чрез който всеки български гражданин ще може да следи транспорта на медикаменти: „Сега проучванията показват, че около 20-30% от пациентите забавиха своята диагностика и лечение на социалнозначими заболявания като онкологични, автоимунни, диабетни. За тези медикаменти се създадоха условия да бъдат реекспортирани, да бъдат изнесени от България, а тук те се купуват на изключително изгодни цени“, обясни проф. Михайлов.

„На следващо място – от нас се изисква ние много добре да оценим извършваните всички медицински дейности, манипулации и услуги в системата на здравеопазването. Нито обществото, нито Националната здравноосигурителна каса знаят тези нормативни данни и затова нямат представа колко ще струва всяка интервенция в областта на здравеопазването“, посочи Георги Михайлов като едно от предложенията на левицата в сферата на здравеопазването. Той добави и нуждата от реална оценка на труда на медицинските специалисти. „Едни вземат заплати между 50 000 и 70 000 лева заплата, а други не могат да вземат и 1 000 лева. Разликата е огромна“, добави още той.

Още едно от предложенията на БСП в здравната сфера е свързано със здравни заведения в труднодостъпните и най-отдалечени местности: „Обезлюдяват се регионите в България и затова ние държим много на създаването на законови норми за понятието “защитено лечебно заведение“.
„Търсим отговорност на държавата за специализация на младите хора в стратегически, световни медицински центрове на специалисти в специалности с широк обществен отзвук, каквито са кардиологията, кардиохирургия, ендокринология, онкология. Тези специалисти ще могат да специализират срещу ангажимент по-късно поне 5-годишна работа в България“, обясни професорът като по думите му тази практика е известна и в Гърция, и в Турция, и в много други страни от Европейския съюз.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене