Георги Първанов: Президентът трябва да е обединител и посредник

Компроматите не трябва да са оръжие на политическата сцена, заяви той

„Първото и най-важно е президентът да бъде обединител на нацията. Второто най-важно е решаването на социалните проблеми – той трябва да се опитва да бъде посредник при решаването на тежки социални конфликти“, заяви президентът от 2002 до 2012 година Георги Първанов в специално интервю за телевизия Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че държавният глава трябва да бъде коректив и посредник при тежки социални конфликти.

Първанов припомни тежката учителска стачка през 2007 г., която продължи с месеци. В крайна сметка тя завърши след среща на територията на президентството.

„В чисто политически план, когато зациклят преговорите след избори, няма по-логично от това президентът да посредничи, да сближи позициите“, категоричен е Първанов пред Bulgaria ON AIR.
По думите му компроматите не трябва да са оръжие на политическата сцена.

„Аз съм един от хората в политиката, който най-много е страдал от компромати. В много от случаите е ставало въпрос за приятелски огън. Това отдавна не работи, това помрачава образа, може да развали настроението на кандидата и близките му, но не е политически похват“, каза още президентът Първанов.

Той даде и два примера през неговия мандат, в които ролята му на държавен глава е била от съществено значение. Първият е разговорът с папата, на който той обяви, че ни оневинява за атентата срещу него. Първанов подчерта и ролята на президентството за спасяване на медиците ни в Либия, след като правителството „развя белия байрак“.

Гледайте цялото интервю на Христиана Стефанова с президента Георги Първанов тази вечер в предаването „Денят ON AIR“.

blob:https://www.dnes.bg/cc938e9f-7e40-4d69-a04f-504edb6ea0ba

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене