Нов пешеходен мост в парка на Сандански

Елегантен мост с олекотени конструкции ще свърже живеещите в кварталите по десния бряг на река Санданска Бистрица с любимия на целия град парк „Св. Врач“. Общината вече е готова с проекта на бъдещото съоръжение и го вкара за одобрение в РИОСВ – Благоевград.

Мостът ще е с размери 24,7 на 4,3 метра с метална носеща конструкция и стоманобетонни елементи. Железата ще бъдат скрити със сиви плочи от фиброцимент. Ще се осветява в 4-те края. Той ще е пешеходен и върху него ще бъде обособена велоалея. По него санданчани ще стигат до терена с тренировъчното игрище и Виенското колело от другата страна на реката. Новото съоръжение кореспондира и с идеята на общината около Виенското колело да се развие спортно развлекателен комплекс. Това е предвиждането и на ПУП-а, който се одобрява в момента. В близост се намира и градският стадион, който също ще получи пряка връзка с парка.

Функционално мостът е свързан с 20 паркоместа, 4 от които за инвалиди, и така от северозападната част на града до парка вече ще могат да стигат и хора с автомобили. Мостът ще бъде разположен под ъгъл спрямо течението на реката заради особеностите на терена.

При строежа му паркът няма да пострада – ще бъдат запазени всички дървета, ще бъдат поставени само рампи за велосипеди и инвалидни колички, стълба за достъп и фундамента на съоръжението. Успоредно с него на общински терени наоколо ще се обособят и 80 паркоместа в две зони. До тях са проектирани тротоари, осветление и улично озеленяване. Сложният терен в проекта е моделиран с подпорни стени, които ще пазят от срутища.

Строителството на новото съоръжение ще е без взривове, а изкопните работи ще бъдат с максимална дълбочина от 1,7 метра.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене