Facebook планира да промени името на компанията си на 28 октомври

Facebook планира да промени името на компанията си на 28 октомври, за да отрази фокуса си върху изграждането на метавселената, пише The Verge, позовавайки се на вътрешни източници.

Марк Зукърбърг планира да обяви промяната на годишната конференция на компанията – Connect. Смята се, че новото име ще позволи по-голямо обединение между Facebook, WhatsApp, Instagram, Oculus и други проекти на Facebook.

Какво ще е новото име е най-добре пазената тайна на компанията. Според някои обаче това е маркетингов трик, който цели да отвлече вниманието от проблемите около Facebook. Социалната мрежа се сблъска с нова вълна от критики, идващи от Конгреса на САЩ. Компанията е обвинена, че не прави достатъчно, за да защити потребителите си от вредно съдържание.

От The Verge припомнят, че амбицията на Facebook да еволюира в метавселена е доста стара и няма нищо общо с настоящите проблеми на Марк Зукърбърг. Facebook наскоро обяви, че ще наеме 10 000 разработчици в Европа, които да работят по проекта.

Метавселената на компанията ще е виртуална реалност, в която ще можем да комуникираме, пътуваме, работим, учим и играем. Планира се тя да се появи на бял свят до 10-15 години.

Зукърбърг смята, че добавената и виртуална реалност са бъдещето на комуникацията и интернет. Според него до 2030 г. смарт очила с поддръжка на VR и AR технологии ще могат да „телепортират“ потребителя на други места, например на посещение при приятели или на обществено място.

Шефът на Facebook е петият най-богат човек на планетата, като състоянието му се оценя на 116,2 милиарда долара. По думите му ние трябва да се подготвим за „живот във виртуалната реалност“.

Произходът на термина метавселена е доста интересен. Думата за пръв път се появява в научната фантастика Нийл Стивънсън. Тя се използва, за да за опише виртуален свят, в който хората бягат от реалната дистопия, в която живеят.

Според защитниците на свободния интернет метавселената също е дистопия – тя ще е е напълно контролирано от големите технологични корпорации място, в което те ще могат да следят дори чувствата и емоциите ни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене