Вчера в древната Рилска св. обител бе извършена епископска хиротония на архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”

Вчерашният празник на Рилския манастир, на който църквата почита скромния отшелник от Рила Св. Йоан Рилски Чудотворец, привлече хиляди миряни и цяла плеяда височайши духовници от страната, които се събраха за хиротония на Браницкия епископ Пахомий.

За трети път в историята на древната Рилска св. обител бе извършена епископска хиротония и с нея по решение на Св. синод на БПЦ архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, получи епископски сан.

Пахомий, воден от архм. Епифаний – протосингел на Неврокопска св. митрополия, и протодякон Иван Петков, даде своите епископски обети за пазенето на каноните и Преданието на църквата, и за църковно послушание. Тайнството Евхаристия пък бе оглавено от Неврокопски митрополит Серафим заедно с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Западно- и Средноевропейски Антоний, Мелнишки Герасим, Адрианополски игумените на Рилския и Роженския манастир – Евлогий и Епифаний, и др. висши духовници, сред които ставр. ик. Нелуц Опря – представител на Румънския патриарх.

На хиротонията, която е доста зрелищен църковен акт, свързван с пищни празнични облекла на духовенството, изнасяне на хоругвите, обиколка на манастира и др., свидетели станаха миряните, които на 19 октомври традиционно идват в манастира.

Празникът на Св. Ив. Рилски е наречен още Очов ден – името е свързано с вярването, че Св. Иван Рилски имал чудотворната способност да лекува очни болести.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене