Кабинетът решава как да компенсира бизнеса за скъпия ток

Фирмите искат 2/3 от разликата между борсовата и прогнозната пазарна цена

Мерки за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията се очаква да бъдат обявени от

днес. На вчерашния си протест от Асоциацията на индустриалния капитал и от синдикатите настояха фирмите да получават компенсация, равна на „две трети“ от разликата между борсовата цена и прогнозната пазарна цена, обявявана от КЕВР. Настоява се също средствата да започнат да се изплащат заедно със сметките за ток за месец октомври, припомни БНР.

Служебните министри ще приемат отчета за миналата година по Националния план за действие за енергийна ефективност, ще определят и директор на България в Съвета на директорите на черноморската банка за търговия и развитие. Ще бъдат отпуснати допълнителни разходи за финансиране на национални програми за развитие на образованието.

Допълнително пари по бюджетите си ще получат МВР, Министерството на икономиката, МОСВ.
Кабинетът ще одобри доклад за приоритетно приемане от следващото Народно събрание на промени в два закона – за биологичното разнообразие и генномодифицираните организми. Предвидено е също одобрение на промени в Закона за защита на потребителите и Наредбата за административното обслужване.

Овладяването на ситуацията с високите цени на електричеството и природния газ в Европейския съюз ще бъде една от темите в дневния ред на заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе в четвъртък и петък.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене