Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков представи годишния отчет за изпълнение на бюджета и инвестиционната програма на Община Благоевград

Днес, в зала „22-ри Септември“ председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков откри публичното обсъждане, на което докладва годишния отчет за изпълнение на бюджета, инвестиционната програма на община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз и състоянието на общинския дълг за 2020 година, както и допълнителна отчетна информация по Закона за публичните финанси.

 

„Изминалата 2020 г. премина под знака на безпрецедентна световна пандемия и икономическа криза, предизвикана от вируса, причиняващ болестта COVID-19. Бързото разпространение на COVID-19 в страната и в община Благоевград поднесе негативните ефекти, в значителен спад на пътуванията и туристическите услуги,  спад в крайното търсене на стоки и услуги, ограничения в някои производства, намаление на заетостта и доходите от труд“, отбеляза той.

Сред икономическите сектори най-силно засегнати са били дейностите, чието търсене е зависимо от мобилността на хората – туризъм (вкл. ресторанти, места за настаняване, туроператори и туристически агенти), транспорт и търговия; култура, спорт и развлечения.

В отчета се посочва още, че са били предприети действия в подкрепа на фирмите с цел облекчение на бизнеса на територията на община Благоевград  предвид противоепидемичните мерки и ограниченията относно преустановяване или ограничаване търговската дейност на заведенията за хранене и развлечения, кафенетата, молове и други, като намаляване и освобождаване на наемателите и концесионерите от заплащане на наемни вноски и концесионни такси за определени периоди.

От доклада за годишния отчет за изпълнение на бюджета става ясно, че  Общината е приключила бюджетната година с 1,6 млн. лева по-малко собствени приходи от предходната 2019 година, което е затруднило погасяването на натрупаните просрочени задължения и погасенията по съществуващия общински дълг.

Въпреки това, община Благоевград е приключила 2020 година само с един нарушен финансов показател – Осредненото равнище на събираемост на ДНИ и ДПрС е под средното за страната (71,78%), отчетено за последната година.

На провелото се публично обсъждане присъстваха: Илко Стоянов, кмет на Община Благоевград, Борис  Механджийски, директор на дирекция „Финанси и управление на собствеността“, който представи подробно изпълнението на бюджета за 2020 година, инж. Гергана Параскова, главен експерт „Инвестиционна дейност“ към Община Благоевград, общински съветници, кметове на села и кметски наместници, експерти общинска администрация, граждани и представители на медиите.

Борис Механджийски, освен задължителната отчетна информация, представи кратък анализ, други данни за финансовото състояние и резултатите от дейността през предходната година.

С цел информацията да бъде в достъпен за гражданите формат и вид,  докладващите представиха отчета на Общината за 2020 година под формата на презентация.

Годишният отчет за изпълнението на бюджета се внася за разглеждане от Общински съвет на основание Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за публичните финанси, и Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетната прогноза за местните дейности за следващите три години и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет на община Благоевград и Закона за общинския дълг.

След представяне на отчетната информация, председателят на Общински съвет Радослав Тасков прикани присъстващите да зададат своите въпроси, свързани с отчета на общината за 2020 година. Поради изчерпване на дневния ред и липсата на въпроси от страна на присъстващите, Тасков закри общественото обсъждане.

Подробен касов отчет за изпълнението на бюджета, инвестиционната програма и сметките за средства от ЕС към 31.12.2020 година, както и друга отчетна информация, са публикувани на електронната страница на общината в секция „Икономика“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене