(ВИДЕО) Президента: За мен е чест да отбележим заедно с вас най-важната дата от летописа на вашия град

Това каза вчера президента Румен Радев в Гоце Делчев който гостуваше там по повод честването на 109-годишнината от освобождението на Неврокоп от турско иго. Това бе последната проява от празничната програма на общината за отбелязване на забележителната за града дата. Празникът започна още преди обяд, в село Попови ливади, където представители на общинската управа и активисти на местната структура на БСП по традиция на тази дата поднесоха венци и цветя пред паметника на патрона на града.

Ученици от ПГМСС „Пею Яворов“ почетоха своя патрон с поднасяне на венци и цветя и специален рецитал който изнесоха пред паметника на поет-революционер в градския парк. По-късно, Общинската управа начело с кмета Владимир Москов и председателят на ОбС, Димитър Балтаджиев, партийни и не правителствени организации се поклониха пред паметниците в центъра на града на Пейо Яворов, първия кмет на Неврокоп след освобождението, на революционерът и борец за свободата Христо Ботев и на ген. Стилиян Ковачев, който с четата си освобождава Неврокоп на 19.10. 1912 г.

В катедралния храм. „Св.Св. Кирил и Методий“, н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в чест на загиналите за свободата на България. След църковното служение, в Гоце Делчев пристигана и президента Румен Радев, който бе посрещнат на централния площад от кмета Владимир Москов. (прозорец) Кмета Москов, президента Радев, зам. кмета, Богдан Боцев, официални гости, ученици и обществени организации, поднесоха цветя и се поклониха пред паметника на патрона на града, Гоце Делчев.

Предвождани от ефектна знаменосна група от ученици на ПГ „Пейо Яворов“, кмета Владимир Москов, президента Румен Радев, много граждани и гости на града се отправиха към  паметникът на загиналите във войните за свободата на България където Москов и Радев произнесоха тържествени слова. Президента Румен Радев връчи на Неврокопски ансамбъл за народни песни танци“ плакет „Св.Св. Кирил и Методий“. Президентът Радев и Кметът Москов отдадоха почит на жертвите във войните за свободата на България, последваха ги; областният управител на Благоевград, Николай Шушулов, н.в.п. Неврокопски митрополит Серафим, проф. Георги Михайлов – водач на листата на БСП в район Благоевград, Николай Джингаров, от Листата на ГЕРБ, обществени, неправителствени и пара военни организации и училища.

Празникът на града приключи в Домът на културата с откриване на изложба и голям празничен концерт посветени на 75 години от създаването на Неврокопския ансамбъл. Поради големият граждански интерес, Топ Преса ще публикува пълния запис на концерта.

 

 

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене