(ВИДЕО) Президента: За мен е чест да отбележим заедно с вас най-важната дата от летописа на вашия град

Това каза вчера президента Румен Радев в Гоце Делчев който гостуваше там по повод честването на 109-годишнината от освобождението на Неврокоп от турско иго. Това бе последната проява от празничната програма на общината за отбелязване на забележителната за града дата. Празникът започна още преди обяд, в село Попови ливади, където представители на общинската управа и активисти на местната структура на БСП по традиция на тази дата поднесоха венци и цветя пред паметника на патрона на града.

Ученици от ПГМСС „Пею Яворов“ почетоха своя патрон с поднасяне на венци и цветя и специален рецитал който изнесоха пред паметника на поет-революционер в градския парк. По-късно, Общинската управа начело с кмета Владимир Москов и председателят на ОбС, Димитър Балтаджиев, партийни и не правителствени организации се поклониха пред паметниците в центъра на града на Пейо Яворов, първия кмет на Неврокоп след освобождението, на революционерът и борец за свободата Христо Ботев и на ген. Стилиян Ковачев, който с четата си освобождава Неврокоп на 19.10. 1912 г.

В катедралния храм. „Св.Св. Кирил и Методий“, н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в чест на загиналите за свободата на България. След църковното служение, в Гоце Делчев пристигана и президента Румен Радев, който бе посрещнат на централния площад от кмета Владимир Москов. (прозорец) Кмета Москов, президента Радев, зам. кмета, Богдан Боцев, официални гости, ученици и обществени организации, поднесоха цветя и се поклониха пред паметника на патрона на града, Гоце Делчев.

Предвождани от ефектна знаменосна група от ученици на ПГ „Пейо Яворов“, кмета Владимир Москов, президента Румен Радев, много граждани и гости на града се отправиха към  паметникът на загиналите във войните за свободата на България където Москов и Радев произнесоха тържествени слова. Президента Румен Радев връчи на Неврокопски ансамбъл за народни песни танци“ плакет „Св.Св. Кирил и Методий“. Президентът Радев и Кметът Москов отдадоха почит на жертвите във войните за свободата на България, последваха ги; областният управител на Благоевград, Николай Шушулов, н.в.п. Неврокопски митрополит Серафим, проф. Георги Михайлов – водач на листата на БСП в район Благоевград, Николай Джингаров, от Листата на ГЕРБ, обществени, неправителствени и пара военни организации и училища.

Празникът на града приключи в Домът на културата с откриване на изложба и голям празничен концерт посветени на 75 години от създаването на Неврокопския ансамбъл. Поради големият граждански интерес, Топ Преса ще публикува пълния запис на концерта.

 

 

 

 

 

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене