Служели на МВР охраняват сградата на Държавно горско стопанство в Разлог

Причината за това е стълпотворение на жители на квартал „Нов път“ в Разлог. Протестиращите граждани искат предоставяне на позволителни за добив на дърва за огрев без ограничения. Според някои от събралите се, те имат по едно вече получено позволително за определено количество, но исканията им са за още, тъй като това, което са добили не e достатъчно. По-рано днес ходили по Предел, за да добиват още дърва, но без позволителни горските служители са ги изгонили.

Сред събралите се имаше и такива, които коментират, че не искат да карат дърва контрабандно, защото рискуват да им конфискуват каруци и кон. Те затова се редят, но от друга страна са изчерпали законоустановения лимит за едно лице. Не е тайна, че мнозина преподават получените чрез позволително за добив дърва на цени в пъти по-високи от тези, които се предлагат от горското стопанства.

Според някои от протестиращите, с допълнителните ще превозват дърва за хора в махалата, които нямат собствен превоз, но от ДГС – Разлог предоставят дърва и от склад, като цените са достъпни за всякакви социални категории. Предоставя се и т.нар. „щипка“ за товарене и разтоварване, както и превоз.

Служители на РУ на МВР контролираха за недопускане на нарушаване на обществения ред и сигурност около сградата на ДГС – Разлог. Представители на горското стопанство бяха категорични, че позволителни ще се издават само по едно на семейство, и ще се осъществява още по-строг контрол срещу контрабанда и други незаконни дейности. Също така дърва получени с позволително, което не отговаря на условията – ще бъдат подложени на конфискация.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене