Има ли директори – далавераджии пращали фиктивно деца на екскурзия?

Сериозни финансови злоупотреби е установил одит в сферата на образованието.  За резултатите от проверката информира служебният министър на образованието и науката Николай Денков.

Още днес ще бъде подаден сигнал до главния прокурор и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери, допуснати в търговско дружество, разкри министърът.

Измамата, която е установена е в особено големи размери, съобщи той и поясни, че това, което е видяно надвхърля всякакво въображение.

„През последните 4 месеца поредица от проверки показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки на ученици”, разкри министър Денков. По думите му за тях  са платени 8 милиона лева.

Няма нито документи, нито регистрации за почти 8 млн. лв., платени от Министерството на образованието и науката (МОН) за почивки на ученици в базите на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД (УОС) за период от две години. Ръководството на търговското дружество, чийто принципал е министърът на образованието и науката, не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН.

Това установи поредица от проверки на звеното за вътрешен одит на МОН, проведени през последните четири месеца.

„Ученически отдих и спорт“ ЕАД е регистрирано през януари 2005 г. със 165 държавни имота. Справка, предоставена от изпълнителния директор на дружеството, показва, че към момента в неговия капитал влизат 145 почивни бази. Според договор между МОН и УОС, влязъл в сила на 2 юли 2019 г., и последвал анекс от юни 2020 г., до  1 юли 2022 г. дружеството е длъжно да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази. Не е ясно кои са базите, тъй като към договора не е приложен списък. Топ Преса тръгва по следите на училища в Пиринско участвали в подобна схема. Очаквайте подробности….

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене