Дни на Еразъм+ в СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово

За поредна година Европейската комисия организира инициативата (Erasmus Days), с която отбелязва огромното положително въздействие на Програма „Еразъм+“ едновременно във всички държави по света, легитимни за участие в нея. Целта на събитието е да представи европейските ценности, ползите от образователната мобилност, положителното въздействие на проектните резултати и значението на Програма „Еразъм+“, така че  те да бъдат видни и достъпни за други участници с цел формиране на политики в съответните сфери на развитие. Програма „Еразъм+“ подкрепя дейности в областта на училищното образование, висшето образование, младежкия сектор, професионалното образование и обучение и образованието за възрастни. Предлагаме Ви да се разходите по дигиталната карта на Европа и да разберете колко много страни са посетили през последните 11 години учители и ученици от хаджидимовското училище.

Проектите, в които СУ „Никола Вапцаров“ е участвало през тези години са имали за цел да обогатят знанията и да развият уменията на учители и ученици, да изградят стабилни партньорства с други училища и страни от Европа, да насърчат използването на иновативни методи на преподаване и учене, както и да мотивират учениците да изучават чужди езици, които неизменно им помагат в запознанствата с нови култури и приятели.

През изминалите две години Средно училище „Никола Вапцаров“ изпълнява три проекта: PLAY (“Играем и учим за младостта“); “Kaleidoscope” („Калейдоскоп“) и „On a tous une place au soleil“ („Всички имаме място под слънцето“). Събитието в училище обхвана и трите дни на глобалната инициатива – 14, 15 и 16 октомври. В различни класове бяха показани и дискутирани снимки от проектните дейности. Целта на събитието бе да представи европейските ценности, ползите от образователната мобилност и положителното въздействие на проектните резултати.

В унисон с тази инициатива, от 14 до 16 октомври СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, организира събития, свързани с промотирането на програма “Еразъм+” сред училищната общност и гражданството. Ученици, участници в мобилности по проекти на програма “Еразъм+”, споделиха своя опит и впечатления в подготвено от тях видео. В училището бе организирана фото и видео изложба. В конферентната зала на училището учениците представиха чрез видео положителното въздействие на Програма „Еразъм+“. Интерактивни игри съпровождаха мероприятието. Изготвени бяха плакати. Еразъм- участниците се включиха заедно с европейските си връстници в онлайн изложбата на афиши, представящи европейското културно наследство. Те бяха поставени на падлет стена под мото: „Открийте Европа, моята страна, моя град, моя квартал и моето училище“. Със запазената тяхна марка – интерактивен облак, те описаха с една дума какво е за тях Европа. Те зарадваха за празника и най-малките в училището – първокласниците, като им раздадоха балони с надпис ЕРАЗЪМ.

Координаторът на проекти Еразъм в училището и организатор на събитието Заприна Глушкова сподели: „Участието в проекти по „Еразъм+” аргументирано  създава интерес у учениците към чуждия език и култура, научават се да използват новите технологии за целенасочена дейност, получават информация за живота и държавите на свои връстници, усвояват нови знания и придобиват умения по достъпен и забавен начин, запознавайки се с деца от други страни и вероизповедания, учат се на толерантност и работа в екип. Това е възможност и за нас – учителите, да сравним уменията си с тези на колегите, да научим повече за образователните системи в техните страни и да почерпим добри практики, които да приложим в ежедневната си работа, а и начин за лично и професионално усъвършенстване.“ Тя не пропусна да благодари на ръководството на училището в лицето на директора Вангелия Петрелийска и на колегите Кипра Праматарова и Христина Урдева, оказали й сърдечна подкрепа в мероприятието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене