Вижте какво предвиждат мерките на МЗ

Локдаун по региони при над 700 на 100 000 заболели
Детските градини ще работят, учениците до 5-и клас ще учат присъствено

Здравните власти готвят локдаун при разпространение на заразата от COVID-19 при нива над 700 на 100 000 население за последните 14 дни. Това научи „Монитор” от свои източници в Министерството на здравеопазването, като се очаква ведомството да обяви официално ограниченията днес, а да влязат в сила от понеделник. Мерките ще са национални, но ще се въвеждат на регионално ниво според заболеваемостта на областта. Тоест локдаун ще има в областите, в които нивото на заразата е над 700 на 100 000 население през последните две седмици, а не за цялата страна. Това ще става автоматично, в момента, в който се достигнат стойностите. Към момента границата е премината в четири области – Габрово (741 на 100 000), Видин (749), Монтана (719) и Перник (721). Още една област светна в тъмночервено на COVID картата в България. Това е Варна, сочи справка на „Монитор“. В морската столица заболеваемостта за последните 14 дни е надхвърлила 500 на 100 000. С Варна областите в тъмночервено стават 9 от общо 28 области в страната.

Мерките на здравните власти предвиждат там, където заболеваемостта е над 700 на 100 000, всички учениците над 5-и клас да преминат към онлайн обучение. Засега здравните власти предвиждат

по-малките класове да останат да учат присъствено

Идеята на властите е да осигурят присъствено обучение за начален етап, защото при тях е „пагубно децата да се обучават онлайн”. На този етап от здравното министерство предвиждат детските градини да работят при строг контрол и тестване на персонала. Данните на властите показват, че при забавачниците заболеваемостта е доста по-ниска отколкото при училищата.

Предвижда се затварянето на много обекти в областите, които достигнат нива на заболеваемост над 700 на 100 000 за последните 14 дни. Ще работят само аптеките, хранителните магазини, банки, застрахователни офиси и други, свързани с икономическо-битовия живот на хората. Тези обекти ще работят и в моловете, но останалите магазини в големите търговски обекти ще бъдат затворени. Затворени ще бъдат заведенията, ресторантите, нощните клубове, казината, фитнесите, басейните, кина, театри, музеи. Обсъжда се вариант те да могат да работят в условията на „зелен сертификат” – с персонал и посетители, които имат зелен паспорт – ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест.

За областите, които достигнат ниво на заболеваемост над 500 на 100 000 население през последните две седмици, ограниченията ще бъдат по-малко. Идеята на здравните власти е в момента, в който дадената област стигне стойностите, автоматично да влязат в сила ограниченията. В този случай учениците до пети клас ще учат присъствено, а по-големите – на ротационен принцип. На този етап действия за преминаване към дистанционни уроци на целия или част от клас се предприемат с решение от педагогическите съвети на училищата при 10% отсъстващи болни ученици или голям брой педагози, от областните кризисни щабове или РЗИ. Така в част от областите, в които заболеваемостта премина 500 на 100 000, местните

здравни власти вече изпратиха на ротация учениците от пети клас нагоре.

В същото време, не във всички общини в тях има голям процент на карантинирани деца и педагози, сочи справка на образователното министерство. Например в най-засегната област Видин има значителни разлики. В областния град има 6,51% карантинирани ученици и 3,40% педагози. В част от общините в региона обаче няма болни в образователната система или те са много малко. Например в община Грамада те са единици и статистически са под

0,001 процента, но учениците там отново са онлайн заради заповедта на РЗИ. В други пък заболеваемостта е по-висока. В община Ново село 16,34% от учениците са под карантина, а при педагозите процентът е 3,57. В една от най-засегнатите области на този етап – Габрово, пък заболелите в образователната система също са малко, но всички над пети клас са онлайн. От данните става ясно, че в областния център само 2,94% от учениците и 3,64% от учителите са под карантина, докато в Севлиево в домашна изолация са около 1% от децата и под 0,00% от педагозите. По същия начин драстични разлики има и в Кюстендил, където от сряда всички школа да преминали на ротация. В областния център карантинираните ученици са едва 2,80%, а учителите – 2,12%. В Трекляно обаче процентите скачат драстично на 32,35 при децата и 25 при педагозите. Според заповедта на Столичната регионална здравна инспекция ръководствата на училищата трябва да предприемат мерки за преминаване към ротационен режим на обучение при увеличаване на заболеваемостта. Актуалните данни сочат, че на фона на заболеваемост от 600 на 100 000 под карантина са едва 1,57% от ученици и 1,85% от учителите. Междувременно обаче липсата на конкретна стойност на заболеваемостта за преминаване към онлайн обучение обаче затруднява директорите да преценят кога трябва да предприемат тази стъпка, сигнализира ръководителят на 107 ОУ „Хан Крум“ Данко Калапиш. Причината е, че те не са с необходимото епидемиологично образование, за да могат да преценят.

При влизане

в тъмночервена зона се предвижда детските градини да останат отворени

Затворени обаче ще бъдат езикови и танцови школи и образователни центрове. Заведения, казина, фитнес зали, музеи, кина, театри се предвижда да работят с намален капацитет от 30%, като тук отново се обсъжда вариантът те да работят на 100% в условията на „зелен паспорт”. Заведенията могат да са отворени от 7.00 до 23.00 ч. с до 6 души на маса при спазване на дистанция от 1.5 метра. Моловете ще работят, но при строго спазване на мерките – да има еднопосочно движение на потока хора, в магазините да се допускат брой хора, така че на всеки да има поне по 8 кв. м. Децата до 18 години могат да посещават големите търговски центрове само с придружител. По пазарите и тържищата трябва да има организация за еднопосочно движение, а всички – клиенти и продавачи, да носят маски.

Властите предвиждат още в областите с ниво на разпространение на COVID-19 над 500 на 100 000 население през последните 14 дни всички спортни мероприятия да се провеждат без публика.

Предвижда се още да бъдат забранени масовите мероприятия, а сватби и кръщенета да са разрешени с до 15 души на закрито и 25 на открито. Заведенията ще работят от 7.00 до 23.00 ч. с до 6 души на маса при спазване на дистанция от 1.5 метра.

Търговци обмислят по-ниски

цени за ковид тестовете в школата

Списъкът с тестовете, с които могат да бъдат диагностицирани с COVID-19 в училищата, бяха показани от образователното министерство в сряда. Директорите могат да избират между 11 теста за скрининг на своите възпитаници. Училищата все още не са потърсили дистрибуторите им, но те са готови да им предложат преференциални цени при интерес, обясниха търговци на едно пред „Монитор“. Сред 11-те теста е и т.нар. тест близалка, който може да се прилага лесно и от учениците. Той наподобява термометър и е готов за 1-2 минути, обясни Димитър Савов от фирма дистрибутор. Децата трябва да свалят капачката от подложката за събиране. След това да държат горната част на устройството и поставят подложката за събиране в устата си. Следващата стъпка е да разтрият внимателно подложката за събиране по бузите и езика си с кръгови движения около 10 пъти. След това оставят подложката за събиране в устата си за около 1-2 минути, докато С-линията се появи. Тогава тестът се вади и се проверява резултатът. Той е подходящ за откриване на коронавирус в първите 7 дни от началото на симптомите. Савов обясни, че тестът на едро излиза 7,50 лв. , но за по-големи поръчки от училищата могат да се договорят и за по-малка сума. Той увери, че имат достатъчно тестове на склад. При по-големи поръчки те могат да бъдат изпратени в рамките на 4 дни. Аделина Любенова е дистрибутор на бързи назофарингиални (носни) тестове. Тя също обясни, че на този етап към нея не са постъпили запитвания, но при интерес ще предложат цени, които да са удобни за училищата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене