Кабинетът няма да удължава извънредното положение след 13 май

Решението бе взето на извънредно заседание на Министерския съвет

Няма да се удължава извънредното положение след 13 май, реши кабинетът на свое извънредно заседание.

Епидемията от коронавирус и отговорността на кабинета да ни предпази от заразата отива на ръчно управление в здравното министерство – ще я регулира лично здравният министър, който заедно с главния здравен държавен инспектор ще решава дали да затяга епидемиологичните мерки, или да ги разхлабва.

Извънредното положение бе въведено на 13 март заради пандемията от коронавирус и ще отпадне след девет дни.  Противоепидемичните, социалните и икономическите мерки остават. Планира се тези, които са свързани с преодоляването на удара от кризата върху семействата и бизнеса, да продължат до края на годината.

„Решихме, че извънредното положение, по смисъла на Конституцията, чл. 84, няма нужда да бъде удължавано и преминаваме към действия, свързани с постепенно възстановяване на социално-икономическия живот“, заяви Горанов заедно с министрите на правосъдието, здравеопазването и транспорта. Ще се запазят всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот – програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дават възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка.

Утре ще бъде внесен специален проектозакон, който да замени досега действалият извънреден, който ще отпадне на 13 май. Два месеца след извънредното положение ще действат нормите, които са от социалния пакет за защита, както и тези, свързани с вземания на гражданите от съдия-изпълнител, например. Запори няма да се налагат в следващите 60 дни след отпадането на извънредното положение.

„Всички права, възникнали по смисъла на закона за извънредното положение, се удължават с два месеца, считано от 13 май“, обобщи транспортният министър Росен Желязков.

 

В Закона за здравето се прави промяна, с която се предвижда министърът на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести; на заразоносителите; карантина на контактните с тях лица и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в Министерския съвет след извънредното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

В член 63 се дават правомощия на министъра на здравеопазването, по предложение на главния здравен държавен инспектор, да обяви със заповед извънредна епидемична обстановка, допълни Ананиев. В този случай министърът може да предвиди съответните извънредни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделни региони от страната с цел защита на живота и здравето на българските граждани. В същия този член се предвижда конкретните противоепидемични мерки да се определят с акт на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор или на директора на Регионалната здравна инспекция.

 

След 13 май обаче се възобновява работата на съдебната система в пълния й обем.

Ще се разглеждат не само спешни наказателни дела, но и дела в гражданското съдопроизводство. Частично ще останат ограничения в областта на частните съдебни изпълнители, които няма да могат да налагат запори и да извършват принудителни мерки със събирането на задължения.

Нотариуси и съдии по вписвани

я започват работа в пълен обем, обясни правосъдният министър Данаил Кирилов.Ще има и промени в просветния закон, които да регламентират отпадането на НВО за 4 и 10 клас. Приемането на ученици в 11 клас ще се извършва само по оценките от удостоверението за завършения първи етап от средното образование.

 

Мярката 60/40 ще продължи своето действие до 30 юни, каза на брифинг след заседанието на Министерския съвет днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той каза още, че проектозаконът, който след отпадане на извънредното положение, ще спомага за разрешаване на епидемичната обстановка, ще представлява правна рамка за завръщането на икономическия, политическия и стопанския оборот в страната.

На 13 май извънредното положение отпада поради изтичане на срока, за който е обявено. Приетият днес като проектозакон, който ще бъде предложен утре на вниманието на парламента, не обхваща изчерпателно всички случаи за уреждане на преодоляване на последиците от пандемията. Той е една рамка за връщането на нормалността в икономическия, политическия и стопанския оборот в страната“, обобщи министър Желязков.

Той подчерта, че ограничителните мерки в проектозакона се концентрират само и единствено в министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен санитарен инспектор. Затова те са изчерпателно изброени в Закона за здравето. „Останалите изменения касаят всички онези права, които по Закона за извънредното положение преустановяват действието си към 13 май и следва да продължат своето действие до два месеца напред“.

По думите на Желязков това е предвидено, за да има плавен преход към възстановяването на стопанския оборот.

„Тези мерки обаче в никакъв случай не изчерпват цялата палитра от икономически мерки, които ще бъдат приемани с нормалната законодателна процедура по нормативната промяна на закони и подзаконова нормативна регулация. Тепърва предстоят и решения на отрасловите съвети за тристранно сътрудничество , както и на националния съвет за тристранно сътрудничество, където ще бъдат обсъждани мерките. Тези мерки обаче не налагат извънредност на законодателството, не налагат нарочни промени в закона, който действа и в момента и ще бъдат част от нормалната парламентарна процедура„, посочи Росен Желязков.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене