Уволненият благоевградски полицай Димитър Ичев заведе дело в Административен съд

Уволненият полицейски инспектор Димитър Ичев от Първо РУ – Благоевград заведе дело в Административен съд. Той обжалва заповедта на вътрешния министър Бойко Рашков, с която миналия месец бе прекратено служебното му правоотношение с МВР. В жалбата си Д. Ичев твърди, че наложеното му най-тежко дисциплинарно наказание е несъразмерно.

Припомняме, че полицейският инспектор бе отстранен от системата на МВР заради изхвърлени боклуци на нерегламентирано сметище. Инспекторът бе сниман да изхвърля строителни отпадъци на сметището в с. Изгрев на видеозапис, който бе качен през февруари в интернет. Тогава на редакционната поща на в. „Струма“ бе изпратено писмо, в което се твърдеше, че въпросният клип е разпространен в групата “Забелязано в Благоевград”, но още на другия ден е свален, след като станало ясно кой е човекът на записа. Пред репортер на „Струма”, който се свърза по телефона с полицейски инспектор Димитър Ичев, той заяви, че това е манипулация и клевета и обясни, че е изхвърлил строителни отпадъци на регламентираното сметище в село Изгрев.

„В извън работно време отидох с личния си автомобил на сметището в село Изгрев да изхвърля 5 чувалчета със строителни отпадъци от ремонта, който правя у дома. Боклуците изхвърлих в депото, което е регламентирано, след което си тръгнах. По-надолу по пътя спрях да си изчистя калта от обувките и да изтръскам праха от чувалите. Тогава отстрани на джипа ми спря лек автомобил, от който слязоха мъж и жена, която започна да снима и да вика – това е, което се чува в клипа”, заяви тогава полицейски инспектор Димитър Ичев. Дисциплинарната проверка по случая приключи след 7 месеца с    неговото уволнение. Сега с казуса се заема съдът, който ще прецени дали дисциплинарното уволнение е прекомерно, или не.

Димитър Ичев бе забелязан преди два дни на представянето на книгата на неговия колега от ОД на МВР – Благоевград Валери Георгиев в зала „22 септември“, което бе уважено от  бивши и настоящи полицейски служители.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене