Красимир Каракачанов: Външният министър да привика македонския посланик за поруганите български гробове

Българският външен министър Светлан Стоев да поиска обяснение от изпълняващия длъжността посланик на Република Северна Македония относно информацията, че костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови гробища заради строителството на магистрала край село Дреново, близо до град Кавадарци.

С такава остра позиция излезе лидерът на ВМРО – Българско национално движение Красимир Каракачанов във „Фейсбук“.

Тази гавра с паметта на българските воини от страна на Северна Македония е поредният грозен, античовешки, антибългарски акт. Това безобразие отново показва, че РСМ няма никакво намерение да прекрати действията, насочени срещу България и всичко българско! Стигнаха до там, че да разриват и изхвърлят кости на български войници, дали живота са за освобождението на хората по тези земи. А за тези хора няма никакъв спор какви са – били са българи, категоричен е Каракачанов.

Грозното поругаване на български гробове само потвърждава тезата на ВМРО, защитавана години наред, че с антибългарския рецидивизъм на Скопие не може и не трябва да се правят компромиси.

Лидерът на ВМРО призовава още българското външно министерство не само да привика македонския посланик за обяснение, но и да прати нота да всички посланици на европейски страни в София и особено до тези държави, които се опитват да ни притискат за промяна на позицията на България по отношение на еврочленството на РСМ.

Държава, която не спазва официално подписани документи, какъвто е Договорът за приятелство, и не зачита елементарни, общочовешки, християнски ценности и която потъпква правата на българските граждани на своя територия, няма място в ЕС, завършва Красимир Каракачанов.

Припомняме, че вчера евродепутат и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки сезира за случая Европейската комисия и Урсула фон дер Лайен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене