26 КОШЕРА СА РАЗРУШЕНИ СЛЕД НАБЕЗИ ОТ МЕЧКА В ДВЕ СЕЛА В ПОДНОЖИЕТО НА ПИРИН И СЛАВЯНКА, ПОКАЗА ПРОВЕРКА НА ЮЗДП

Общо 26 кошера са разрушени след нападения от кафява мечка в района на селата Тешово и Ново Ловча, община Хаджидимово, на територията на „ДГС Гоце Делчев”. Това показа проверка, разпоредена от директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов веднага след получаване на сигнал от местен жител на тел. 112.


При инспекцията на терен, извършена на 13 октомври т.г. от служители на ЮЗДП и на „ДГС Гоце Делчев” в местността Света Петка, землището на с. Тешово в присъствието на Иван Мишев – собственик на пчелин, е констатиран пчелин с 66 бр. кошери, нападнат от кафява мечка. При нападението са разрушени 8 кошера. На снимките от проверката личат оставените следи от хищника.


Проверката в местността Трохалето, землището на с. Ново Ловча, извършена в присъствието на кметския наместник Георги Неделин и служители на „ДГС Гоце Делчев”, констатира 4 бр. пчелини, нападнати от кафява мечка. В резултат на това са разрушени общо 18 кошера. И тук снимките показват следи от лапите на животното.
Според експертите предполагаема причина за зачестилите нападения на кошери от мечки е завишената численост на популацията и липсата на храна. Затова ЮЗДП предприема действия за осигуряване на различни фуражи за подхранване на мечките с цел оттеглянето им във високата част на планината. Като превантивна мярка от ЮЗДП призовават местните жители да сигнализират при всеки случай на набези и нанесени щети от хищника, за да се реагира своевременно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене