Connect with us

Новини

Министър Кацаров: Смъртността при диагностицираните с COVID-19 при настоящата трета вълна на пандемията е с 1/3 по-малка в сравнение с предходните две вълни

Published

on

„Разпространяват се неверни твърдения и изводи по отношение на смъртността от коронавирус у нас. Ако сравним смъртността през първите 9 седмици на епидемичния подем на всяка от трите вълни, ясно се вижда, че сега смъртността при диагностицирани с COVID-19 е с 1/3 по-ниска в сравнение с предходните две вълни“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция в МЗ.

Подробни данни за разпространението на коронавирусната инфекция от началото на пандемията, продължителността на епидемичните подеми и регистрираната смъртност изнесе проф. Мира Кожухарова. По време на първата вълна на COVID-19, продължила от 17.10.2020 г. до 21.01.2021 г., починали са 7920 лица с COVID-19, като през първите 9 седмици са регистрирани 4735 смъртни случая. Броят на починалите по време на втората вълна, от 01.02.2021 г. до 22.05.2021 г., е 8459, от които 4479 – за първите 9 седмици. Третата вълна продължава и в момента, като регистрираните досега (за 9 седмици) смъртни случаи са 3364. Проф. Кожухарова обясни, че увеличаването броя на смъртните случаи при пандемия винаги следва кривите на заболяемостта, което доказват и трите пандемични вълни у нас.

Министерството на здравеопазването е изискало от болниците, при които е установено по-високо от средното ниво на смъртност при пациенти с COVID-19, да свикат медицинските си съвети, да анализират причините, в т.ч. и да посочат съответства ли прилагания от тях протокол за лечение на утвърдения от МЗ. Лечебните заведения трябва да информират министерството за направените констатации и предприетите действия, съобщи още д-р Стойчо Кацаров. Той посочи, че МЗ полага усилия до края на настоящия месец за лечението на пациенти с тежка форма на COVID-19 да бъдат осигурени т. нар. моноклонални антитела, които все още не са разрешени за употреба в ЕС, но има начин у нас да се прилагат след издаването на заповед на здравния министър. В момента тече подготовката на необходимата документация за сключването на договорите, като ще бъде необходимо и решение на Министерския съвет, с което да се отпуснат нужните за това средства и да се упълномощи министърът на здравеопазването да сключи договор. „Надяваме се в най-скоро време да предоставим на нашите болници тази допълнителна възможност за лечение на пациентите с COVID-19. Решаващо в тази ситуация и за намаляването на заболяемостта, и на смъртността, си остава ваксинацията“, категоричен бе министър Кацаров.

Той коментира и поставянето на бустерна доза от ваксините срещу COVID-19, като посочи, че вече има официално становище на Европейската агенция по лекарствата, с което прилагането на третата доза е ясно регламентирано. Документът е изпратен до всички регионални здравни инспекции, които вече са запознали с него имунизационните пунктове и общопрактикуващите лекари в страната. Националната здравно-информационна система позволява вписването на бустерна доза, което означава, че няма абсолютно никакви пречки пред поставянето на ваксината.

По отношение на затягане на мерките, министърът обясни, че данните за броя положителни деца в училищата се следи непрекъснато. Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата, изтъкна здравният министър.

„На този етап са разкрити 7268 легла за лечение на пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и 760 за интензивни грижи. Заетостта на леглата към 13 октомври е съответно 71% за консервативно и 63% за интензивно лечение“, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. Столицата също разполага с достатъчно свободни легла както за консервативно, така и за интензивно лечение на пациенти с COVID-19, стана ясно още от думите на зам.-министър Златанов. Той посочи, че при необходимост директорите на РЗИ могат да преструктурират легла в лечебните заведения, така че да се обезпечат потребностите на пациентите в съответните области.

„Делта“ вариантът циркулира на 100% у нас“, посочи директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. Тя представи сравнителни данни за заболеваемостта в България и други балкански държави за двуседмичен период на 1 млн. души. В Сърбия заболяемостта е в пъти по-висока от тази в България, като у нас тя е малко по-ниска от тази в Турция. В Гърция и Албания заболяемостта е малко по-ниска в сравнение с тази в България.

Новини

Кметът на Благоевград: Заповедта на Кацаров е един административен хаос

Published

on

„Заповедта на министъра на здравеопазването е един административен хаос и ние сме изправени пред проблем. Какво означава Домове за възрастни хора – тези над 18 г. или стар хора – в пенсионна възраст? Ваксинацията там е изключително ниска. Ние може от утре да осигурим финансирането на тестовете, но ако не желаят да си правят тестове? Да му мисли министърът.“ Това коментира кметът на Благоевград Илко Стоянов, който днес събра Общинският кризисен във връзка със заповедта на здравния министър, която влиза в сила у нас от полунощ.

Стоянов е категоричен, че всяка институция трябва да си поеме отговорността, а когато се прави нещо, то да е премислено и съгласувано, като допълни, че дори и кметовете били изпаднали в ситуацията както цялото общество. „Получаваме една заповед и започваме да я тълкуваме“, каза Стоянов.

Той съобщи, че и двете отделения по неврология в Благоевград стават ковидни, а нуждаещите се пациенти с неврологични заболявания ще бъдат пренасочвани към Югозападната болница в Сандански и Петрич. „Освен ковид има още много заболявания, за които държавата и общините трябва да осигурят здравна грижа“, категоричен е кметът на общината. „Добрата новина в цялата ситуация е, че капацитетът на болниците е запълнен, но още не е препълнен. Лекарите са единствените, на които разчитаме, ако не ги затрудни някоя институция. Какво ще стане с медицинския персонал, ако не искат да се ваксинират?“, коментира Стоянов.

Continue Reading

БСП

ИБ на БСП: Решението за „зелен сертификат“ е неработещо. Кацаров не се справя, да подаде оставка

Published

on

Позиция на Изпълнителното бюро на БСП

Ваксинирането е доброволен акт. Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите. Въвеждането от служебния кабинет на „зелен сертификат“ по този необмислен начин е неприемливо и неработещо.

Тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България. Ако такъв сертификат няма да се изисква за деца до 12 години, това означава ли, че е задължителен за деца между 12-18 години и че те трябва да бъдат ваксинирани?

Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме  да подаде оставка.

Continue Reading

Анализи и Коментари

В търсене на истината! Веселин Камбуров: Има какво да учим от миналото!

Published

on

Уникална снимка! Един от най- големите предприемачи от региона, не се свени и публикува снимка с книгата – История на БКП в Благоевградския край. Зоркото око на Топ Преса улови ексклузивния кадър и помоли Г-н Веселин Камбуров за коментар. “Щастлив е човекът, който знае какво да запомни от миналото, на какво да се наслади от настоящето и какво да планира за бъдещето… “ цитира бизнесменът и допълни: “ Когато отричаш нещо, за което са си дали живота хиляди хора, значи си пълен глупак. Когато бъдещето не предлага решение, когато настоящето дава разделение… миналото ще даде соасение.”добави

Continue Reading

Новини

Учениците в Благоевград ще се обучават онлайн за седмица

Published

on

Директорите на учебните заведения следва да създадат необходимата организация

Учениците от общините Благоевград, Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански, Петрич, Разлог, Белица  и Хаджидимово ще се обучават в електронна среда.

Мярката ще важи за седмица и ще се отнася за учениците от 2, 3, 4, 6, 9 и 11 клас.

За тези общини, по данни на РЗИ – Благоевград, заболяемоста е в диапазона от 500 – 750 на 100 000.

Директорите на учебните заведения следва да създадат необходимата организация за ефективно обучение на учениците.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ