Connect with us

БСП

Кристиан Вигенин: В момента само БСП се опитва да поставя реалните проблеми на хората и да предлага решения

Published

on

Голямото ляво обединение не само остава, но ще бъде допълнено с още няколко формации

„В момента само БСП се опитва да поставя реалните проблеми на хората, да ги чува и да предлага решения. Като че ли всички са се вторачили в кампанията като упражнение извън реалния живот, а всъщност смисълът на кампанията е да предложим работещи решения за развитието на страната. И когато имаме такива сериозни проблеми, които засягат вече цели сектори, за мен е необяснимо мълчанието и на партии, и на правителството на моменти за това, че не успяват да предложи адекватни решения.“  Това заяви председателят на Предизборния щаб на БСП и водач на листата в Пловдив и Ямбол Кристиан Вигенин в ефира на NovaNews.

Той определи вчерашната среща на левицата с представители на 4-те национално представени работодателски организации като много полезна и обясни: „Чухме мнението на нашите партньори по отношение на програмата ни за първите 100 дни от управлението. В нея са заложени мерки, свързани с най-належащите проблеми, които трябва да бъдат решени. Един от ключовите е ситуацията с цените на електроенергията“, коментира Вигенин като допълни, че мерки трябва да бъдат взети още сега.

В предаването “Денят на живо“ той посочи част от конкретните предложения на левицата: „Една от възможностите е да има пряка подкрепа на бизнеса, който е най-силно засегнат от ситуацията с електроенергията – създаването на специален фонд, който да събира свръхпечалбите на фирмите, които на гърба на българските предприятия в момента трупат свръхпечалба. От този фонд ще бъдат подпомагани потърпевшите“, обясни Кристиан Вигенин.

На въпроса възможно ли е да бъдат приложени тези мерки без парламент, Вигенин отговори: „Към момента не виждаме достатъчно сериозно отношение, Министерство на енергетиката трябва малко по-сериозно да се заеме с този въпрос. Би трябвало поне частично да има възможност, ще трябват и промени в законите, за да има по-устойчиво решение по този въпрос, но се налагат такива спешни мерки“, каза още той.

Друга мярка, която БСП е обсъдила по време на срещата си с КТ “Подкрепа“, е намаляване на ДДС за основни стоки като месо, хляб, което да подпомогне хората с най-ниски доходи. Вигенин обясни, че една от обсъжданите възможности за ставка е 9%, а минималната, която може да се позволи, е 5%. „Това до голяма степен е въпрос на оцеляване за българските граждани, защото въпреки добавката от 120 лв. за трите месеца и предложението пенсиите да бъдат преизчислени от 2022 г., това няма да бъде достатъчно. Инфлацията вече изяжда тези допълнителни средства“, коментира социалистът. Той допълни, че друг много важен въпрос е  бюджетът за 2022 г., който левицата вече подготвя.

По думите на Вигенин в момента БСП е фокусирана върху постигането на добри резултати на предстоящите избори. „Голямото ляво обединение не само остава, но ще бъде допълнено с още няколко формации в следващите дни“, заяви той.

На въпрос дали биха били коалиционни партньори с „Продължаваме промяната“ социалистът отговори, че все още е много рано, но припомни, че левицата е показала, че е отворена към всички още по време на 46-я парламент „Малко е рано да говорим за това, ние сме отворени към всички, но трябва да е ясно – това е възможно да се случва при ясна програма, трябва да видим и лицата, техните ясни заявки. Рано е за категорична оценка. Има неща, които са меко казани смущаващи, около тази формация“, обясни той.

„Отношението на Кирил Петков към Конституцията, включително и в последните дни за мен е проблематично. Идваш със заявката, че цел номер едно е върховенството на закона и борба с корупцията, а всъщност се отнасяш към Конституцията като към нещо гъвкаво, което може да бъде заобикаляно и тълкувано, както си поискаш.“ Така коментира казуса с гражданството на Кирил Петков Кристиан Вигенин и добави: „Тези дни той дори дава препоръки на Конституционния съд как да реши неговия казус. Мисля, че това е недопустимо за политик с амбиции, каквито са неговите – даже да бъде министър-председател. Струва ми се, че всичко това и някои други неща, разбира се, ще доведат до това, че тази негова аура, около тяхната формация, ще започне да угасва. В деня на изборите те няма да бъдат сред върха на класациите, както им се иска сега.“

Като водач на листата на БСП в Пловдив и Ямбол Кристиан Вигенин заяви: „Независимо че намерението ми е да вляза в следващия парламент като народен представител от Ямбол, аз ценя гласовете, които ще бъдат дадени за мен в Пловдив и ще се боря за интересите на хората там“, категоричен бе той.

На финала Кристиан Вигенин заяви, че левицата е в добри отношения с екипа на Румен Радев, както и със самия президент: „Работим съвместно за предстоящите избори. Той е подкрепен и от други формации, но БСП е партията, която го издигна и благодарение на която той получи първия мандат. Ние няма да допуснем той да пропусне шанса да има втори мандат, защото се доказа като човек, който заслужава да бъде начело на държавата.“

БСП

ИБ на БСП: Решението за „зелен сертификат“ е неработещо. Кацаров не се справя, да подаде оставка

Published

on

Позиция на Изпълнителното бюро на БСП

Ваксинирането е доброволен акт. Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите. Въвеждането от служебния кабинет на „зелен сертификат“ по този необмислен начин е неприемливо и неработещо.

Тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България. Ако такъв сертификат няма да се изисква за деца до 12 години, това означава ли, че е задължителен за деца между 12-18 години и че те трябва да бъдат ваксинирани?

Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме  да подаде оставка.

Continue Reading

БСП

Корнелия Нинова към българските граждани: Имаме конкретен и ясен план за разумни и възможни решения в първите най-критични 100 дни на управлението

Published

on

Най-голямата задача пред нас е да дадем стабилност на България, сигурност на семействата и предвидимост на бизнеса

Нека да благодарим на българските лекари на техния празник и да им пожелаем здраве и сили, заедно да продължим битката с болестта.

Днес е денят и на Свети Иван Рилски, нека пази България и българския народ.

Днес всяко българско семейство се тревожи как ще посрещне зимата, как ще си плати сметките за ток, за парно, дали някой негов близък няма да се разболее. Ние разбираме тези тревоги и знаем, че нашата отговорност е да дадем решение на проблемите. Ето защо днес, уважаеми български граждани, се изправяме пред вас с конкретен и ясен план за разумни и възможни решения в първите най-критични 100 дни на управлението на редовно правителство и на следващия парламент.

Най-голямата задача пред нас сега – да дадем стабилност на България, сигурност на семействата и предвидимост на българския бизнес. Най-важното е да ви гарантираме спокойни зимни месеци. За това имаме работещи решения, които вече се прилагат в цял свят и в Европа. Настояваме в следващия парламент:

– Да се намали ДДС от 20% на 9% на енергоносителите, на основните храни;

– Да се разшири броят на енергийно слабите семейства и размерът на помощите, които да им се дадат;

– Свръхпечалбите, натрупани в енергийните производители и търговци да се разпределят справедливо върху българския бизнес и икономика, и върху българските домакинства;

– Да постигнем онова национално съгласие, което да ни гарантира перспектива, че ще имаме нова ядрена мощност, която да ни даде сигурност и стабилност в бъдеще;

Имаме и своите конкретни мерки за здравеопазване. Нека да се погрижи държавата в този момент за държавното и общинско здравеопазване. Да определим защитените болници в онези отдалечени региони, където нашите сънародници не могат да стигнат до достъпно и качествено здраве. Да осигурим на нашите лекари и медици достойното заплащане, да им гарантираме спокойствие в тези трудни и за тях дни.

Имаме и своите средносрочна и дългосрочна визия как да се развива България, защото 5 години се борим срещу стария модел на управление и знаем как трябва да стане. Да започнем от промяна в законодателството – здравеопазването да не бъде търговия. Образованието,  освен количество, да трупа и качествено знание, и възпитание за нашите деца.

Българската земя и земеделие да хранят българския народ. Нашата дългосрочна цел е здрав и образован народ, който има работа и живее достойно с високи доходи, живее в чиста и просперираща България. Имаме много ясен план как да стане това.

Обръщам се към колегите-лидери на други партии – днес повече от всякога е време да бъдем държавници, ако милеем за добруването на народа си, а не просто партийци, залегнали в битките за един, два или повече гласове на тези избори. Изправени сме пред безпрецедентни кризи и сега ще проличи кой е отговорен, кой е диалогичен, кой е мъдър и разумен, за да преведем страната си и народа си през тежките месеци, които предстоят.

Ние от “БСП за България“ ще бъдем гарант, ще бъдем стълб на стабилност, на сигурност и на предвидимост в следващия парламент, както бяхме и в предишния. Отворени сме за разговор с всички по всички теми, които могат да доведат до просперитета на България.

Обръщам се и към всички наши сънародници, скъпи български граждани,

Столетия назад сме били изправени пред десетки кризи и по-леки, и по-тежки, и винаги сме се справяли. Защото сме народ от умни хора, способни, кадърни хора и желаещи да дадат всичко от себе си за България. Знам, че и сега ще се справим. Не губете надежда. На добър час!

Кураж на колегите и на екипа. Ние  сме силни в този момент,  единни, работим, близо сме до хората, даваме решенията, даваме пътя, разчитаме на подкрепата на българските граждани, за да може всичкото това, което предлагаме сега, да стане реалност в следващите месеци.

На добър час на всички, бъдете здрави и се пазете!

Continue Reading

БСП

БСП ще открие кампанията си на 19 октомври

Published

on

„БСП за България” ще открие предизборната си кампания на 19 октомври (вторник) от 10:00 ч.  в галерия “nOva art space” на ул. Съборна № 3.

На откриването ще присъстват водачите на листите на „БСП за България“ от цялата страна. Ще бъде  представен Планът на БСП за първите 100 дни на парламент и правителство.

Continue Reading

БСП

Нинова: Предлагаме 7 конкретни решения за най-важните проблеми в държавата

Published

on

Каква е позицията на останалите по тях?

Сега трябват конкретни и работещи  решения, а не лозунги и клишета. Следващият парламент и правителство ще бъдат подложени на двойна преса – отвътре и отвън.

Отвътре заради растящите цени, срив на предприятия и невъзможност хората да си платят сметките.

Отвън – да се пусне Република Северна Македония на всяка цена в ЕС

и да се даде зелена светлина за навлизане на джендър идеологията и свободата всеки да си самоопределя пола.

За тази отвътре – трябват политици с конкретни решения, за тази отвън – държавници със силен характер и смелост да защитим националния интерес, Конституцията  и българските традиции.

Отговорите на тези въпроси от кандидатите за НС би трябвало да бъдат ориентир за избора на  българските граждани, а не клишета, лозунги и пиарски акции. Някои партийни лидери отсега редят кабинети, инженерстват извън своите партии, раздават постове. Да не бързат. Преди това да заявят позициите си.

Ето нашите:

1. В помощ на семействата и българския бизнес

– намаляване ДДС на основни храни от 20 на 9%

– намаляване ДДС на енергоносителите от 20 на 9%

– свръхпечалбите на производители и търговци на ток се преразпределят справедливо на семействата и предприятията, благодарение на които са натрупани

– на енергийно  бедни семейства се осигуряват по 200 киловатчаса безплатно от държавата

– драконовски мерки против спекулата и всеки, който използва ситуацията, за да трупа милиони за сметка на изнемогващия народ, да си получи наказанието

 

2. По отношение на външния натиск

– РС Македония не може да стане член на ЕС за сметка на българския национален интерес, история и внушавайки омраза и дискриминация спрямо хора с българско самосъзнание

– Борба срещу насилието над жени – да е с всички средства, но джендър идеология и политики срещу семейните ценности – не. Това противоречи на българската Конституция, на българската народопсихология и българските традиции.

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ