И Якоруда напуска ВиК асоциация – Благоевград

Община Якоруда е поредната община, която напуска Асоциацията по ВиК – Благоевград.

Предложението на кмета Нуредин Кафелов е входирано в дневния ред на февруарската сесия на ОбС и е в 2 точки.

Според първата общината прекратява участието си в колективните органи за управление на Асоциацията по „Водоснабдяване и канализация“ на обособената територия, обслужвана от ВиК ЕООД – Благоевград, за неопределен период от време, считано от 1 март 2020 г. Другата точка гласи, че ще бъде назначена комисия, която ще „разгледа и прецени фактите, обстоятелствата, поведението и действията на обслужващия оператор ВиК ЕООД и Асоциацията по ВиК – Благоевград, и ще излезе със становище за оставане /продължаване/ или прекратяване на членството на община Якоруда в асоциацията, което да бъде обсъдено на открито заседание на ОбС – Якоруда“.

 

Тъй като дневният ред на предстоящото общо събрание на водната асоциация бе готов още в края на януари, напускането на Якоруда няма да бъде разглеждано този месец. Затова пък е включено искането на Петрич, което бе гласувано от ОбС преди 2 месеца. На 5.12.2019 г. петричките съветници взеха решение да прекратят членството си в асоциацията и понеже Петрич е втората по големина община в областта с 54 000 души, държейки 12,64% от гласовете в общото събрание на асоциацията, съветниците се позоваха на правото си да подадат искане за свикване на извънредно общо събрание, което да разгледа решението им.

Любопитното е, че в уведомлението си до ВиК асоциацията те са се позовали не на притеснението си, че от 1 януари 2020 г. ще започнат да плащат по-високи цени за услугата, без да получат по-добро качество на водата срещу това, а са изтъкнали неяснотите около предаването на активите между общинското водно дружество, което до момента извършва услугата, и ВиК – Благоевград, ще бъде ли запазен персоналът на ВиК – Петрич и т.н.

 

Заедно с Якоруда и Петрич от миналия август гласуване на решението си да напуснат водната асоциация чака и община Струмяни. Така заедно с отказалите се от самото начало да се присъединят към нея Кресна и Сандански общият брой на общините извън водната асоциация става 5, а вътре остават 9 общини.

 

Въпреки това водната асоциация е включила в приходната част на бюджета си за тази година и вноските на Струмяни и Петрич – съответно 579,54 лв. и 5418,70 лв. Най-вероятно постъпления за 2020 г. няма да дойдат и от Якоруда, чиято вноска е 1076,70 лв. За 2019 г. ВиК асоциацията още чака от Разлог 2066,70 лв., вноската на Струмяни от 579,74, от Сатовча – 1549,58 лв. плюс задължението й от 2018 г. в размер на 1923,79 лв., както и от Гоце Делчев, която дължи от 2015 г. 3575,34 лв. Според отчета на асоциацията за миналата година приходите й от държавната и общинските вноски са около 43 000, от които за 3-мата експерти на щат тя е похарчила около 47 000 лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене