/ВИДЕО/ Гладна мечка с мече плаши жители на село Ловча! Хората: Умираме от страх, чуваме я всеки ден, дели ни един прозорец

Гладна мечка гостува всеки ден по къщите на 20-ната баби и дядовци, останали сами по къщите си в село Ловча, община Хаджидимово. За сега напада само кошери и градини в селото, животни никой не гледа, уточни кметският наместник Георги Неделин. Тя е забелязана в района още в средата на лятото на центра на селото и оживени места. Последното нахлуване на хищника е било в понеделник четвъртък.

„Нещата към този момент можеше да бъдат много по-трагични. Към 6 ч. чух думкане на входната врата, никой от къщата не беше излязъл. След като излязохме видяхме, че вратата на обора е отворена и са разхвърляни нещата в двора, оградата е огъната, има повалени растения в двора. Кухнята ми е приземна, дели ме само едно стъкло, не смея да си сготвя нещо, може да влезе през прозореца.“, разказва собственикът на къщата 83 – годишният бай Иван.

„Не се плаши от пиратки, хвърля по нея, за да спася кошерите си, уви, не се плаши, изяде меда, потроши всичко. Беше с мечето.“- разказа Георги Георгиев.

„По същото време предишната сутрин децата ми излязоха за училище“, допълва той.

„Основната причина мечките да слизат в селищата през есента е гладът. Това е период, през който мечката трябва да натрупа мазнини за зимния си сън. Тази година няма много естествена храна в гората. Жълъд няма, плодовете са сухи, затова и зачестиха случаите. Трябва от горското да осигурят храна, да натрупа тя мазнина и да заспи. Само така може да я блокираме, особено като падне снега, гладна е. Може и да се упои и да се премести някъде, знам ли. За сега сигурно е, че е много гладна, дано не изяде човек.“, казва кметския наместник.

Според него решение на проблема е трайното преместване на мечката на по-далечно място.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене