Connect with us

Култура

Баничан привлича туристи с богатото си културно наследство

Published

on

Богатото културно наследство е основен мотив за посещаващите Баничан и региона по поречието на река Места туристи. Културният туризъм е вторият най-предпочитан продукт в страната ни сред туристите от основните ни международни пазари.

Последната придобивка , с която Баничан се прочу в цяла България, е изграденият старчески дом за магарета. Оборите на животните са разположени на красиви поляни с място за разходки, личен ветеринар и медицинско обслужване. Плетените чорапи, шарените пищюмали и везаната карта на с. Баничан са включени в програмата на гастрономическия и културен тур “По Пирин и Рила – занаяти, вкус и нова сила”.

През вековете в малкото пиринско селце Баничан, Гоце Делчевско, се е запазила една уникална българска традиция: плетене на шарени вълнени чорапи и тъкане на пъстри престилки, наричани от местните пищюмали. Това не е обикновено плетене с прежда от естествена вълна, а живописно съчетание на цветове и орнаменти, които имат определено значение и пренасят информация за бита, светоусещането на някогашните българи, християнските вярвания, семейството, морала, човешките взаимоотношения.

Плeтeнитe чopaпи oт Бaничaн ca yниĸaлни в България

Баничан чорапиТрадицията по плетене на чорапи и изработка на пищюмали дaтиpa oт нeзaпoмнeни вpeмeнa. Чорапите са девет модеа – „apнayтки“, „paxтoвeтe“, „кoтeшки cтъпки“, „чepeшкитe“, „зapъмкитe“, „тюpcкитe“, „cинитe“, „звeздичкитe“ и „тpитe“. Те са различни – едни са само за моми, други за семейни жени, за по-възрастни, за жени и мъже. Имa и двa видa вceĸиднeвни чopaпи, ĸoитo имaт caмo пo eднa шapĸa. Toвa, ĸoeтo paзличaвa бaничaнcĸия плeтeн чopaп oт ocтaнaлитe e пpъcтнaтa мy oблacт. Tя винaги e в чepвeн цвят. Зa paзлиĸa oт poдoпcĸия плeтeн чopaп нaпpимep, чийтo нaпpъcтниĸ e чepeн. Мecтнитe плeтaчĸи изпoлзвaт пeт ocнoвни цвятa – чepвeн, бял, жълт, cин и зeлeн.

Teзи цвeтoвe пpиcъcтвaт в пoчти вcичĸи мoдeли, c изĸлючeниe нa двa – „apнayтĸи“ и „чepeшĸи“. В мoдeл „чepeшĸитe“ ce виждaт caмo чepвeният и бeлият цвят. B „apнayтĸитe“ пъĸ ce изпoлзвaт caмo бялoтo и чepнoтo. Toзи вид чopaпи ce нocят oт възpacтни вдoвици. Чepният цвят cимвoлизиpa дoлния cвят, a бeлият – гopния. Зa дoбивaнeтo нa вceĸи eдин цвят ce изпoлзвaт ecтecтвeни бaгpилa. Жълтият цвят ce пoлyчaвa oт иглиĸa, зeлeният – oт дoмaтeни ĸлoнĸи или ĸoпpивa. Изпoлзвaт ce oщe люcпи oт ĸpoмид, ĸopeни oт бpoш, (oт ĸoитo ce пoлyчaвa чepвeният цвят) и ĸaмeничe.

Шарените пищюмали на Баничан

Баничанска престилка пищюмал

Баничан има и yниĸaлнa мecтнa нocия, cъcтaвeнa oт пoлa и cиня или бялa caя. Haй-cтapaтa носия е отпpeди 200 гoдини. Престилките обаче са цели 14 вида – „ĸoлитe“, „въжeтaтa“, „гoлoтo oĸo“, „ĸepaчĸия“, „cнoвилĸи“, „тpитe oчи“ и „пapaпyшлeтa“. Бpoдиpaни пищюмали ca „paĸлитe“, „ĸyчeшĸитe вeшĸи“, „пoлoвинĸитe“, „paĸлитe“ и „гoвeждия ĸopeм“. Bcичĸи тe пoĸaзвaт paзлични мoтиви, в които са вплетени различни символи за умилостивяване на божествата, за прогонване на зли сили и за изцеление на болести, против уроки и лоши очи. В миналото пищюмалът е бил задължителна част от облеклото на българката – от детството, през моминството, та до дълбока старост. Вярвало се е, че носенето на пищюмала предпазвало от болести. В планинското село Баничан си имат дори цяла самодейна сбирка от пищюмали, в която са показани всички 14 модела, носещи следите на вековете, многообразието и красотата. “Само тук ги има. Запазени и никога непроменяни. Някои от тях са бродирани с кръстат бод, някои от тях са тъкани”, разказва председателят на местното читалище „Изгрев 1930” Румяна Джибова.

Везаната карта на село Баничан

Село Баничан се гордее и с уникална карта, везана на ръка и пресъздаваща точно картографско копие на Баничан. Картата е необикновена, защото в нея са използвани 23 уникални и характерни за селото шевици реликви, които се срещат в старинните носии. Така е запазена древната везана памет на селото. Картата е изработена от Таня Качарова и Румяна Джибова. Двете жени цели шест месеца са я везали ден и нощ. Използвали са 5000 метра конци и 900 хиляди бода. А картата им е донесла десетки наши и международни награди. „ В тая карта сме вградили памет, традиция, хубост, история и сърцата си, защото искаме да оставим и ние нещо на децата си“, разказва Румяна Джибова.

Плетени чорапи и пищюмали БаничанИначе Баничан е малко село с едва 600 жттели. Но пък има пет църкви, два минерални извора, две реки безброй щъркелови гнезда. Селото се гордее и със своя уникален воден лук. На пръв поглед си е обикновен кромид, но на вкус е мек и благ, може да се яде като ябълка и от него жените не плачат, докато го режат. Кромидът е бил основна разменна стока в миналото в Баничан. Но и сега има търговци, които дават кило боб или друго срещу прочутия баничански кромид.

Източник: slowturs.bg

Култура

С шоу спектакъл започна Националният студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ

Published

on

С шоу спектакъла „Лицата на таланта“ бе поставено началото на четиринадесетото издание на Националния студентски фестивал на изкуствата, организиран от Факултета по изкуствата.

Най-мащабното студентско арт събитие, което е посветено на 45-годишнината от основаването на Югозападния университет „Неофит Рилски“, бе открито от артистичния директор на фестивала проф. д-р Емил Куков.

„Любовта към изкуството в различните му форми не позволи на разрастващата се Ковид пандемия да попречи на младите колеги да мечтаят, да творят и да развиват своите дарби“, каза проф. Куков. Той отбеляза, че фестивалът предоставя модерно оборудвани сцени, концертни зали, изложбени площи, модни подиуми, телевизионно и звукозаписно студио, създаващи възможности за реализация на младите таланти.

„С подкрепата на ректорското ръководство Факултетът по изкуствата придоби съвременна база, която създаде необходимата база за обучение на студентите“, каза още проф. Куков.

Приветствия към участниците във фестивала отправиха заместник-ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д.изк. Йордан Гошев и деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н. Васил Марков.

Проф. Гошев пожела на студентите да бъдат себе си и да показват най-доброто, защото това е началото на техния успешен професионален път.

„Гордост е, че нашата образователна институция се превръща в център на художественотворческия живот“, каза проф. Марков. Той подчерта радостта си, че въпреки трудната ситуация през последните две години, Факултетът по изкуствата поддържа художественотворческия живот на младите хора и техните изяви.

Забавният шоу спектакъл стартира с изпълнение на вокална група „Песнопойци“ към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Студентите от специалностите „Изпълнителско изкуство“ и „Педагогика на музикалното изкуство“ с ръководител доц. д-р Бинка Добрева представиха „Тръгнала е малка мома“ и „Закъсняла е Лалица“.

Програмата продължи с изпълнение на първокурсничката в специалност „Съвременна хореография“ Мария Влахова, която представи „Ще се върна към началото“.

Публиката имаше възможност да чуе песен от Добруджа в изпълнение на Нели Николова, студентка в първи курс, специалност „Изпълнителско изкуство“.

Спектакълът завърши с „Оживелите вълшебства“ – танц от мюзикъла „Красавицата и звярът“ по хореография на Виктория Бояджиева.

Програмата на фестивала продължава с изложба конкурс – живопис, графика, скулптура, дизайн и декоративни изкуства с участието на студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“, Националната художествена академия – София, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“, ПУ „Паисий Хилендарски“ и Тракийския университет – Стара Загора.

Continue Reading

Култура

Кметът Илко Стоянов награди трима художници

Published

on

Обща изложба на 30 автори бе открита в Градската художествена галерия в Благоевград.

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов поздрави творците и връчи награди на трима автори – Галина Левашка, Димка Ставрева и Пламен Ковачев.

Призьорите са определени от жури в състав: Пламен Бонев, Христо Шапкаров и Иван Милушев.

Continue Reading

Култура

Фотоизложба за живота на хората в община Симитли

Published

on

В изложбената зала на Народно читалище „Св. Климент Охридски“ в град Симитли е открита фотоизложба, представяща моменти от живота на хората в общината. В експозицията са включени 50 снимки, отразяващи бита и културата на жителите на град Симитли и малките населени места.

Изложбата показва делника и празника на населението, разказва чрез фотографиите за традициите и обичаите, за спорта и културата, за всичко онова, което сплотява различните етноси и култури, живеещи на територията на община Симитли.

Фотоизложбата е организирана от Община Симитли по проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Проектът е съобразен с основната визия в политиката на община Симитли – за подобряване на жизнената среда и повишаване европейското самочувствие на гражданите.

pirinsko.com

Continue Reading

Култура

Обща художествена изложба се открива в Благоевград в деня на Свети Лука – покровител на художниците

Published

on

На 18.10.2021 г., от 18:00 часа, в Градската художествена галерия в Благоевград ще се открие обща художествена изложба на 30 автори, които  ще покажат живопис, графика, приложно изкуство, скулптура.      Изложбата има конкурсен характер. Наградите са осигурени от Община Благоевград, а призьорите са определени от тричленно жури.  Кои ще бъдат наградени ще стане ясно на откриването на изложбата.

Експозицията се открива  в деня на Свети Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони – на Св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на Светите апостоли Петър и Павел. По този начин Св.Лука сложил началото на църковната иконопис.

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ