Бойко Борисов: Искаме ЦИК да осигурят прозрачност на изборите, като покажат на всички как е защитен софтуерът на машините

Никой не знае какъв ще е кодът на машините. Софтуерът не е написан. Кой ще го пише? Какво ще се случва с флашките? Колко са на брой? Кой ще може да се логва в този софтуер отстрани? Защо не искат да преброим хартиените квитанции? Да видим дали са честни изборите? Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред медии в Пловдив. По думите му, сега управляващите ще се уплашат още повече след разкритията за „Пътят на Копринката“ и ще затворят държавата, за да не може да тече агитацията на кандидат-президентите, а Румен Радев да си се разхожда хем като кандидат-президент, хем като президент – с държавната охрана и всичко останало.

„Ако така върви COVID-кризата, ще уплашат старите хора и те няма да отидат да гласуват. Още повече, че още не се знае с една карта, с две карти, на коя страница? Ако беше хубаво машинното гласуване, Европа щеше да гласува на машини. А нямаше конституционните съдилища на Германия, на Холандия да го прекратят. Защото има манипулация и манипулацията става през софтуера, през кода. Досега само мълчание, защото досега беше уязвим само ГЕРБ. Но сега, като са повече, започнаха да се притесняват. Защото не знаем софтуерът от кои партии взима“, посочи Борисов. Той припомни, че досега софтуерът взимаше гласове от ГЕРБ и ги разпръскваше към другите партии. „Това е най-лесното. И трудно се доказва, защото примерно от 100 гласа за ГЕРБ, взимат 10 и ги препращат към всички останали партии. Няма значение към коя, но губи първата и така пада надолу, а другите си ги разпределят. Това го прави софтуерът. Ние искаме да изпратим човек, всички партии да си изпратим човек, и когато е готов софтуерът и го пуснат към машините, ние да го видим. Да го видим как е защитен, не как го пишат. И този код да го сложим в една „прозрачна кутия“, 24 часа да се снима и никой да не може да го пипа. И с една програмка, ако някой случайно влезе, крадец образно казано, се логне вътре, да го хванат и да кажат „Момент, имаме пробив в системата!“. Само това искаме“, категоричен бе Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ призова след като всичко вече е електронно, да бъде ясно кой ни е защитил от тези рискове и в чии интерес? „Но сега вече понеже и ДПС ги е страх, и ДБ ги е страх, предполагам и БСП ще се уплашат, и се надявам, че може ЦИК най-накрая да вземат решение да осигурят прозрачност на изборите. Питайте компютърни специалисти и те ще Ви кажат, че уязвимото място е кодът и затова ДБ изпратиха писмото до ЦИК, защото знаят къде е уязвимо. И не е честно!“, заяви Бойко Борисов.

„Обзаложих се публично, че до Нова година цената на тока ще скочи до 500 лева. В 20 часа тази вечер токът на борсата ще струва 567 лева на МВ/ч. Румен Радев ни обвини, че сме заложили капани и бомби в енергетиката, но при “лошия Бойко” 12 години цената на тока беше 70 лева. И дори при няколко стотинки мърдане нагоре, веднага организираха протести. Сега е пълно мълчание“, изрази възмущението си председателят на ГЕРБ по повод скокът на цените в енергетиката и бездействието на правителството по въпроса. Според Борисов управляващите обвиняват за всичките си провали ГЕРБ – за потъналия кораб, за инфлацията, за COVID-кризата, но при правителствата на ГЕРБ всички кризи са били решавани своевременно.

„Според Румен Радев, който вече половин година еднолично управлява държавата, ние сме виновни за високите цени, за газта, дори за потъналия кораб. Вероятно ние сме виновни и за стотиците загинали от COVID българи. Днес 157 починали. В момента страната ни води черната статистика, на ден средно умират по 80 човека. Вече повече от месец сме на първо място по смъртност в Европа. Радев два пъти назначи за здравен министър антиваксър. Когато беше зам.-министър, Кацаров е направи здравната реформа при Костов. Сега казва, че и при ГЕРБ умираха. Да, но тогава целият свят не знаехме какво е това. Сега има ваксини, а те ги унищожават. Норвегия взе нашите ваксини, за които се молех в Европа да ни ги дадат“, припомни Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че ако ГЕРБ управляваше и строителите протестираха, щеше да им даде знак, да си изпълнят договорите в срок – автомагистрала „Хемус“, скоростните отсечки – Видин-Ботевград, завършването на „Струма“. „Защото с тези цени на материалите, те ще фалират веднага. Те или трябва бързо да строят, или фалират. Те са златни да ги „манипулират“, за да свършат работа в полза на държавата, а ги държат да протестират“, изрази съжалението си Борисов.

Председателят на ГЕРБ пое ангажимент когато партията се върне във властта, на Община Пловдив да бъдат възстановени разходите, които тя прави за завършването на стадионите на Локомотив Пловдив и Ботев Пловдив. Бойко Борисов бе категоричен, че ще подкрепи стратегия за развитие на детско-юношеския футбол в България и развитие на местните футболисти, без значение кой ще спечели конгреса за избор на ново ръководство на Българския футболен съюз.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене