Туристическият бранш в Банско стартира сезона с минимум 10% по-високи цени на новогодишните пакети

Минимум 10% ще бъде увеличението на новогодишните пакети тази година в Банско. Това споделиха от туристическия бранш в курорта и поясниха, че това е възможно най-щадящото увеличение за туриста, но за хотелиерите това означава работа със стиснати зъби. От бранша споделиха, че предвид бързо растящите цени и инфлацията, хотелиерската услуга няма как да запази нивата си от миналата година

„Няма как, едни 10% са жизненонеобходими, за да можем да съществуваме, и то със стискане на зъби. Всеки един от нас има домакинство и виждаме какво се случва. Електроенергията и газта се вдигнаха 3 пъти, минималната работна заплата и осигурителният праг се вдигнаха, хранителните продукти също. Всичко това рефлектира върху нашия финален ценови анализ”, каза Малин Бистрин.

„Бяхме решили да обявим отстъпка за ранни записвания, за да привлечем повече гости, но предвид увеличените цени няма да обявяваме отстъпки, но няма да увеличаваме и цените поне засега. Миналата година обявихме доста отстъпки от цените – до 30%, но сега предвид увеличението не само на електричеството, но и ФРЗ, и то е със сериозни темпове, не можем да си позволим сваляне на цените. Само един пример ще дам – в началото на 2020 година сме плащали тока на 9 стотинки за киловат без ДДС, а в момента е 26 стотинки. Що се отнася до резервациите, сме по-добре в сравнение с миналата година, но тогава нямаше никакви. Обнадеждени сме, има и много запитвания, но се наблюдава едно изчакване от страна на туристите, за да се види какво ще се случи. Лично мое мнение е, че няма да се повторят нещата от миналата година, защото се видя, че ефект няма никакъв. Предполагам, че няма да се допусне и Нова година да е без празнична вечер“, каза хотелиерът Георги Думанов.

Преглед в сайтовете за групови пазарувания показва, че нощувка в двойна стая в среден клас хотели варира между 150 и 200 лева, а в по-висококатегорийните тя надхвърля 250 лв. на човек на нощ, а на някои места може да достигне и почти 300 лв. Влияние върху цената оказват и екстрите, които предлага съответният обект. Повечето хотели са обявили и допълнителен куверт за празничната нощ, а менютата почти навсякъде са петстепенни. Цените започват от 120 лева на човек и достигат до 250-280 лв. в по-луксозните хотели. В част от обектите допълнителният новогодишен куверт е обявен като задължителен, въпреки стоящата на дневен ред дилема ще има или не празнична нощ.

По-достъпни за масовия турист си остават цените в къщите за гости, но и там тази година те ще са по-високи и ще са между 50 и 80 лв. на човек в зависимост от вида на стаята и условията, които се предлагат. От бранша споделят, че и тази година заради Ковид мерките къщите за гости отново са предпочитани, особено тези, които имат помещение, обособено като механа. Най-честата практика е такива места да се наемат от няколко приятелски семейства. Така туристите хем ограничават контактите си с други хора, хем са в приятна компания. Собствениците на такива обекти не се ангажират с цялостната празнична вечеря, но пък глезят гостите си с някои традиционни ястия, като например капама, която се прави с предварителна заявка.

Въпреки оптимизма, с който е зареден браншът, те не крият и притесненията си, че много от туристите вероятно ще се насочат и към други зимни курорти. Миналата година въпреки Ковид кризата и наложените ограничения бизнесът в Банско успя да си поеме глътка въздух, но голяма роля за това изигра фактът, че всички европейски курорти останаха затворени, а този сезон те ще отворят врати и не е ясно накъде туристите ще насочат предпочитанията си.

Засега резервации и запитвания има от съседните държави – Румъния, Турция и Македония. Резервации има и от български туристи, но от бранша споделят, че на този етап запитванията са повече, тъй като основната черта на нашенеца е да прави резервации в последния момент. Очакванията са интересът на българина да се засили от началото на ноември, дори и по-късно.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене