Ген. Мутафчийски, писателят Д. Димов и четирима лекари от първата линия срещу Ковид номинирани за званието „Почетен гражданин на Дупница”

Генерал Венцислав Мутафчийски е номиниран за званието “Почетен гражданин на Дупница”. С номинации са и четирима лекари от двете болници в Дупница, които работят на първа линия в борбата с Ковид-19. Сред предложените за почетното звание е и писателят Димитър Димов, който е роден в Ловеч, но винаги е смятал Дупница за свое родно място.

Номинацията на ген. Мутафчийски е направена от кмета на община Дупница инж. Методи Чимев.

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски е роден в Дупница на 20 август 1964 г. През 1990 г. завършва медицина в Медицински университет в София. Придобива две специалности – “Обща хирургия ” и „Военна хирургия”. Като студент е бил стипендиант на МО и през 1989 г. е назначен като офицер в Българската армия. Участва в няколко задгранични мисии в Македония, Афганистан и Ирак. Минал е специализации в Испания, Германия, Франция и Италия. През 2012 г. е назначен за главен лекар на Въоръжените сили на Република България.

Преминава през всички длъжности във ВМА – от асистент до професор. От 2017 г. управлява ВМА. Родителите и братът на генерал Мутафчийски живеят в Дупница.

От групата на БСП в Дупница са номинирали за почетното звание четирима лекари. Трима от тях са от общинската болница – кандидатът за депутат от гражданската квота на БСП и завеждащ вътрешно отделение в общинската болница д-р Елена Гюзелева, колегата й и зам. директор на общинската болница д-р Крум Бонев и 81-годишната д-р Милка Богоева, която е завеждащ инфекциозно отделение. Само един от номинираните за почетното звание лекари – д-р Васил Бачев, работи в частната болница в Дупница.

Д-р Лорета Николова и Вергил Кацов, общински съветник от “Народен съюз”, са внесли докладна записка в деловодството на Общински съвет, с която предлагат за почетното звание писателя Димитър Димов, който, докато е живял в Дупница, е написал романа “Тютюн”, наблюдавайки живота и работата на работниците в тютюневите складове в града.

На 19 октомври Дупница празнува своя празник. По традиция на този ден се провежда и тържествено заседание на ОбС, на което ще бъдат връчени почетните призове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене