Турци идват да правят бизнес в Родопите! Подбиват цените! Видеографи писнаха!

Рекордните около 500 сватбени тържества са се провели само през месеците юли и август в Кърджали. В 12-те салона край Арда буквално не е имало „празен ден“, отчитат от бранша. „Столицата“ на Източните Родопи отново е в челните места по брой бракове на глава от населението в страната през тази година спрямо пандемичната 2020-та. Данните са на сайта Родопи241 вдъхвоне и Топ Преса направи свое проучване. 

В района на Западните Родопи, общините Доспат, Сатовча и стигайки до Гърмен и Гоце Делчев също има рекорд по проведени сватбани тържества. По дани на Топ Преса общият им брой минава 700 за целия сезон. Колегите от 24 подопи, обаче съобщават за една тенданция, която тръгва от тях и скоро ще навлезе и тук.

ПИК- ът на големи сватбени тържества, предимно сред мохамеданското население, чиято традиция е да прави такива сватби, които в доста случаи траят с дни, отприщи нова бизнес мода – подбиване на цените от страна на… чужди видеографи. Сайтът 24 Родопи съобщава, че турци са се насочили към региона и дават по-добри оферти за заснемане на сватбени тържества от местните майстори на камерата. Съотношението лев-лира и сгъстената работа в летните месеци е причина комшии да заработват и в Кърджали, в Смолянско а скоро и в Доспатско, Сатовчанскои Гоце Делчев. В града заснемане на къна и сватба е с цена от 2200 лева нагоре. Турските видеографи обаче предлагат услугите си за 1500 лева, твърдят пред екипа ни от бранша. Достига се до истинско „отмъкване на клиенти“.

„Двойки се отказват в последния момент, въпреки предварително запазена дата. Обясняват, че видеото ще е от Турция, защото цената, която им предложили, била по-добра“, казват видеографи. А това според експерти е само началото.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене