Горан Благоев е кандидатът за президент на коалицията на Цветанов-Москов

Журналистът Горан Благоев и доктор Ивелина Георгиева са кандидат-президентската двойка

Горан Благоев и д-р Ивелина Георгиева са кандидатите за президент и вицепрезидент на Национално обединение на десницата, което включва КОД и Републиканци за България. Това стана ясно по време на официалното представяне в Event Space 2020, в присъствието на председателите на двете партии д-р Петър Москов и Цветан Цветанов. На събитието бяха още административният секретар на Републиканци за България д-р Виктор Серафимов, д-р Джема Грозданова международен секретар на партията, д-р Валентин Павлов от КОД, оперният певец Георги Пандуров със семейството си, криминалният психолог Тодор Тодоров, д-р Борис Велев, членовете на ИС на Републиканци за България Румен Динев, Тодор Шойлеков, симпатизанти и съмишленици.

Водещ на събитието е зам.-председателят на КОД Росица Рачева, встъпителни думи каза председателят на предизборния щаб на кандидат-президентската двойка и член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България Теодора Димова. Д-р Любомир Канов – зам.-председател на КОД представи д-р Ивелина Георгиева и Горан Благоев.

Д-р Ивелина Георгиева е родена на 17 юли 1969 г. в гр. Котел. Завършва средното си образование в СОУ „Г.С.Раковски“ в родния си град. През 1993 г. се дипломира като магистър по медицина в Медицински университет – Стара Загора. От 1993 до 1999 г. работи като лекар в родния си град и специализира педиатрия. От 1999 до 2009 г. е директор на Регионален център по здравеопазване-Сливен (сега РЗИ). През 2009 г. започва работа в Министерство на здравеопазването, където последователно до 2017 г. заема длъжностите Началник отдел „Спешна медицинска помощ“ и Директор на Дирекция „Медицински дейности“. Ръководи и участва в разработването на основните стратегически документи в системата на здравеопазването и медико-социалните грижи. През октомври 2018г. оглавява новосъздадения Национален център за обучение на работещите в системата за спешна медицинска помощ. От 2020 г. до момента е заместник-директор на УМБАЛ „Света Анна“ София и отговаря за организацията на дейностите по профилактика и лечение на COVID-19.

Има придобита медицинска специалност „Социална медицина и здравен мениджмънт“ и квалификации по управление на кризи.

През 2006г. губи съпруга си, също лекар по професия. Има една дъщеря.

Горан Благоев е роден през 1967 г. в София. Завършва „История“ в Софийския университет, специализира етнология, а също теория и история на дипломацията. Има научна и образователна степен „доктор“. Професионалната му кариера е белязана от 29-годишен стаж в Българската национална телевизия, където започва като сътрудник в студентската програма „Ку-ку“, след това е репортер и водещ в „По света и у нас“. От 1999 г. творческата му реализация е свързана с различни предавания и документални филми, сред които са емблематичните „Вяра и общество“ и „История.БГ“. Автор е на над 30 документални заглавия, някои от които имат награди от международни филмови фестивали.

Принуден е да напусне БНТ през ноември 2020 г. след като авторското му предаване „Вяра и общество“, което има 15-годишна история и безпрецедентна зрителска подкрепа, е свалено от екран под влиянието на външни фактори, а върху самия Горан Благоев е оказан натиск от страна на ръководството на медията.

 От 1 декември 2020 г. той води авторското си предаване „Памет без давност“ по ТВ „Евроком“, което бързо намира своята зрителска аудитория.

Благоев има известен стаж като хоноруван преподавател в различни факултети на Софийския и в Пловдивския университет. Автор е на три книги: „Курбанът в традицията на българите мюсюлмани“(2004); „Истории за плач и за надежда“ (2011) и „Църква и идентичност на Балканите: Българската екзархия и Македония до края на II световна война“ (2020).

Активен участник в обществени каузи, свързани със защита на българското семейство; проблемите на традиционните български общности в чужбина и особено в Западните покрайнини; инициативата за демонтирането на МОЧА в София.

Горан Благоев е семеен с двама синове. Съпругата му е университетски преподавател.

По време на своето представяне кандидатът за вицепрезидент д-р Ивелина Георгиева заяви: „Тук съм, защото имам нужда да бъда част от общност с ясен път и посока. А не от аморфна маса от хора, разкъсана от хиляди разделителни линии на омраза – политически, етнически, религиозни, поколенчески, градско-селски, про и анти-ваксърски, дори футболни. Имам нужда от среда на емпатия и единение около общи генерални ценности, въпреки различията“.

„Тук съм, защото в момента се намираме във вихъра на най-безпрецедентната здравна криза, която помня в живота си. И моят ден от година и половина започва и свършва с COVID-19 – с броя на болните, починалите и заетите и свободните легла. И с въпроса на моите колеги, казан гласно или само с поглед: „Д-р Георгиева, кога ще свърши това?“ И имаше дни, в които исках да изляза на улицата и да крещя. От безсилие и болка. Защото след ръкоплясканията и гръмките думи, ние лекарите и болните останахме да се оправяме сами със себе си.

Приех поканата на Национално обединение на десницата, защото получих гаранцията, че свободно, без тънки социологически сметки за електорални нагласи, мога да говоря истината за здравната криза и влизам в тази кампания с ясна мисия да изразя позицията си като лекар и като човек, загубил скъпи хора“, каза кандидатът за вицепрезидент.

Д-р Георгиева добави: „Не съм политик, но съм убедена, че решенията на здравната криза, която без добро управление води след себе си до неизбежна тежка икономическа и социална криза, вече не е въпрос на медицинска експертиза, а на политическа воля и лидерство. Така както решението на енергийната криза не е въпрос на експертиза на енергетиците. Нужно, ужасно ни е нужно национално политическо лидерство, което да надгради медицинската истина с обединителен за цялото общество път за изход от кризата. Защото „това“ вече трябва да „свърши“. И то да свърши скоро и всички ние като отделни индивиди и общество да се върнем към нормалността“.

Тя уточни, че позицията на Националното обединение на десницата е кристално ясна и еднозначна. „Ние категорично заявяваме себе си като про-ваксъри. И това не е само експертна медицинска, а категорична политическа позиция. Хубавото, и тъжното е, че ние сме единствените, които го заявяват като такава.

Заставаме зад план с ясна времева рамка за излизане от кризата:

  1. Провеждане на активна, разбираща страховете на хората и отговаряща на въпросите и притесненията им информационна кампания за доброволна ваксинация за период от три месеца. През това време държавата осигурява ваксини и лесен достъп до ваксинация на всички свои граждани, в т.ч. в най-малките населени места.

  2. След изтичането на този период, след като всеки от нас е взел информираното си решение, всички наложени от държавата административни ограничения върху живота ни трябва да отпаднат.

Така тези, които са избрали да не се ваксинират, ще носят осъзнато отговорността за решението си и евентуалните последиците от него, не само за здравето и живота си, но и за своя бизнес. А всички останали ще спрем да търпим заради това щети, като ограничаваме себе си. И аз ще призовавам всеки един от заявилите се досега като обединители и спасители на нацията да подкрепи този план“, категоричен е кандидатът за вицепрезидент.

„Аз съм тук, защото имам и искам да отстоявам своите прости човешки убеждения, на които съм останала вярна в годините – вярвам в семейството и ценностите, които само то може да възпита. Убедена съм, че трябва да пазим и развиваме културната си идентичност. Сигурна съм, че житейският успех се постига единствено през образование, непрекъснато развитие и много работа. И знам, че само образована, ценяща културата си и сплотена около ясна визия за бъдещето си нация може да бъде успешна“, каза още д-р Георгиева.

От своя страна кандидатът за президент Горан Благоев се обърна към присъстващите: „Тези които ме познавате, както и моята зрителска аудитория знаете, че в досегашния си житейски път винаги съм отстоявал национални каузи, винаги съм защитавал истината, независимо какво ми е коствало това. Моята кауза винаги е била и ще бъде българската национална идентичност, култура и духовност.

Днес приемам номинацията кандидат за президент на Национално обединение на десницата със съзнанието, че отговорността за проваления преход на страната е на всички нас. Че тя лежи върху плещите на хората от моето поколение, които допуснахме мечтата на поколения българи да видят България просперираща и достойна част от Европейския съюз да бъде опорочена. Настоящето настойчиво ни повелява най-сетне да намерим сили и да тръгнем по правилния, истинския път на българското развитие. Да си кажем един другиму кривиците, както е казвал Васил Левски, та да вървим заедно напред“, заяви в речта си Горан Благоев.

По думите му в българската конституция президентът олицетворява и изразява националното единство. Той е призван да бъде обединител на нацията. „Това обединение, това единение не може да бъде самоцел. Пълното и абсолютно единение на нацията е политическа метафора без реално измерение. Президентът трябва да е медиатор между различните партии, групи, съсловия в обществото, да провокира дебати, да е лидер в търсенето и взимането на най-точното решение.

Разликата между нас, между мен, кандидатът за вицепрезидент д-р Ивелина Георгиева и останалите кандидатски двойки е, че те предлагат обединение около самите себе си, докато ние ви предлагаме обединението около ценности и каузи. Към този момент такива са:

1. Търсене на консенсус за стратегии, свързани с различните оздравителни процеси, от които спешно се нуждае нашата нация;

2.Защита на националната сигурност във всичките й аспекти от вътрешни посегателства и външни неприятели;

3.Силно и авторитетно присъствие на България в ЕС и НАТО;

4. България, водещ фактор на Балканите.

„Готов съм да бъда президентът, който ще се бори непоколебимо за осъществяването на тези цели.  Готов съм да бъда президентът, който ще търси и намира начини за национално помирение. Тъканта на обществото е раздирана от противопоставяния, на които трябва да намерим нашето общо решение, трябва да намерим нашия общ път към излизане от въртенето в кръг. Разделението ни е около проблеми, които години и вече десетилетия наред не намират решение. Проблеми, които неглижираме, надявайки се да намерят решение от само себе си. Изключително важно е всички ние като нация да осъзнаем, че:

1.Силна нация се гради около ценности, а те се основават на защита на семейството, семейство от мъж и жена, съхраняване на културната ни идентичност и вярата ни в Бога;

2.България ще бъде силна, когато държавата ни е дом на работещите и предприемчивите, а не хранилка за прослойки с права без задължения към обществото;

3.Само богата и икономически силна държава може да гарантира чиста околна среда за гражданите си. И без да сме подсигурили първото ще се провалим във второто;

4.Силната държава не участва пряко в икономическия живот и не подпомага бизнеси, защото те винаги са нечии, а създава условията да има образовани, здрави и сигурни хора сами да развиват икономическата си инициатива по ясни и еднакви за всички правила;

5. Ваксинацията е възможният изход от COVID-кризата;

6. Твърдението „няма ляво, няма дясно” или „партиите са ненужни“ е политическо лицемерие и мимикрия. То не дава решение на нито един обществен проблем. Като кандидат от Националното обединение на десницата съм убеден, че плуралистичното общество най-сигурно се гради върху двата основни стълба на политическия спектър – ясно обособени десни и леви политически субекти;

7. В България имаме фасадна, имитативна демокрация, защото не проведохме безкомпромисна лустрация и изобличаване на комунистическия режим и репресивния му апарат. Ставаме свидетели на това, че те от физически унищожители на нацията се превърнаха в нейни икономически господари. Това е генезата на българската олигархия. Олигархията, за която всички сме убедени, че генерира огромните мащаби на българската корупция и ни превръща в страна от третия свят.

8.Борбата с корупцията минава през пресичането на корените на олигархията, създаване на ясна законова рамка с правата и задълженията ни.

9.Войнстващият национализъм не носи стабилност. България се нуждае от интелигентен, просветен патриотизъм, който ни дава самочувствието на истински европейци.

10.Мястото на България в Европейския съюз не е въпросителна, а императив.

Националното обединение на десницата има амбицията да пребори тези недъзи от миналото и да отвори един по-добър път към бъдещето, за да изведем България на пътя на просперитета и развитието“, добави Горан Благоев.

„Като кандидат на Национално обединение на десницата, за мен основният политически опонент в тези избори е действащият президент на България. Той беше този, който доведе ляво популистка вълна в два мимолетни парламента, която всеки път ги проваляше, защото левият популизъм ражда единствено оправдания и никога решения. Обществото не получи нито едно категорично решение на насъщните за всички нас въпроси. Волунтаризмът на предишното управление бе заменен от политическата мъгла на новото; размитите граници между институциите отстъпиха място на заличените граници между ляво и дясно.

Готов съм да бъда президент на всички български граждани в Отечеството и по света, независимо  от техния етнически произход и вяра – християни, мюсюлмани и юдеи; българи, роми, турци, арменци, евреи. Обединител на българите в мое лице искам да виждат както сънародниците ни от новата диаспора в чужбина, така и от старите ни исторически общности – в Западните покрайнини, Македония, Албания, Бесарабия и Банат, в Казан и Крим. Казвам това и защото с досегашната си дългогодишна работа като публицист и историк винаги отстоявал проблемите и правата на тези общности, животът на някои от които е по-труден от нашия. И защото знам, че тяхната обич към общото ни отечество е не по-слаба от нашата. Искрено вярвам, че и те са наши братя по съдба и всички заедно можем да изградим новия национален идеал за България.

Няма да се поколебая да посветя всичките си сили за осъществяването на този идеал. Аз съм човек с десни разбирания, но мога да бъда в искрен диалог с всеки, който споделя тези идеи и ценности. И в името на това ви призовавам: Да бъдем Единни в Истината! Бог да пази България!“, каза още Благоев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене