Къщи за продан в село Делчево удариха цена от 100 000 евро

Десетина къщи са обявени за продажба в гоцеделчевското село Делчево. Още преди 10-15 години всички свободни имоти бяха изкупени най-вече от софиянци и от чужденци. Построиха се много нови постройки за живеене. Част от новите собственици обаче са решили да продадат своите домове в красивото населено място, което се намира в подножието на Пирин планина.

А цените никак не са евтини. В последните месеци поскъпнали още повече. „Те варират от 40 000 до 100 000 евро, някои дори надхвърлят цена от 100 000 евро. Но става въпрос за къщи, които са строени скоро, просто се събуваш, влизаш и започваш да живееш в тях”, заяви днес кметският наместник Иван Панайотов.

Повечето от продавачите имат нужда от пари, затова са готови да се разделят с имотите си в Делчево. 4 от своите 5 къщи за гости продава и холандският предприемач Вилям ван ден Берг. Той иска да остави само една за себе си, останалите чакат своите нови собственици. „Той вече е на 70 години, не може да върти бизнес, както бе преди години. Децата му не дойдоха, за да го подкрепят и това е причината да продава”, каза още Иван Панайотов.

В последните 20 години в селото са построени близо 30 нови къщи. Стегнаха се и се реновираха доста стари постройки. Невероятната панорама, красивата природа, чистите вода и въздух, гостоприемните жители водят все повече туристи тук.

Голямата част от жилищните сгради са строени през 19-и век и в началото на миналия век от местни майстори, а днес омайват всеки, който ги зърне. Те са типични родопски възрожденски къщи. 27 от тях са архитектурни паметници на културата, а общата бройка на културните паметници е 64.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене