Обикновеното зеле – склад за здраве

В България е широко известно използването на саламура срещу махмурлук

Най-обикновеният зеленчук на нашата трапеза и в същото време – най-обичаният е зелето.

Санитар на червата

Ястията с кисело зеле са един от крайъгълните камъни на българската кухня. И нищо чудно: в края на краищата осоляването, мариноването и накисването са най-естествените начини за запазване на витамините по най-добрия начин. А в зелето има много от тях.

Това невероятно растение съдържа почти целия набор от витамини, необходими за нормалната човешка дейност: провитамин А, В1, В2, В3, В6, К и витамин U, който предотвратява появата на язви на стомаха и дванадесетопръстника. А по съдържание на аскорбинова киселина зелето (дори и в кисела форма) надминава портокала.

В България е широко известно използването на саламура срещу махмурлук.

Неслучайно от древни времена е наричан от хората чревен санитар и се използва при хроничен запек, както и при дисбиоза: зелевите влакна подобряват чревната двигателна активност и влияят положително върху развитието на полезната чревна микрофлора.

То насърчава елиминирането на токсините и холестерола от тялото, което означава, че е незаменим за профилактиката на атеросклерозата – един от основните виновници за сърдечносъдови заболявания.

Язва на стомаха и на дванадесетопръстника може да се лекува изненадващо бързо със зелев сок. Още през първите 5-10 дни от приемането му, ще почувствате подобрение. По правило възстановяването настъпва след 1-1,5 месеца. Като външно лекарство, зелевият лист отдавна и успешно се използва за лечение на изгаряния, екземи и гнойни рани.

Рецепти със зеле за всички поводи

При пептична язва и гастрит с ниска киселинност пийте по 1,5-2 чаши, 2-3 пъти на ден прясно приготвен зелев сок, 40-50 минути преди хранене в топла форма. Съхранявайте получения сок в хладилник за не повече от 2 дни. При по-нататъшно съхранение неговите противоязвени свойства се губят.

При хемороиди половин чаша пресен сок, 30 минути преди хранене ще ви помогне да се справите със запека.

При ангина – гаргара със зелев сок, разреден с топла вода. А за пресипнал глас зелевият сок е по-добре да се приема по 1 чаена лъжичка, няколко пъти на ден. Пресният зелев сок с мед се счита за добро отхрачващо и омекотяващо средство при бронхит и кашлица.

Важно

Противопоказание за прием на прясно зеле е повишената киселинност на стомашния сок и панкреатита.

Милена ВАСИЛЕВА

zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене