Срещите на президента Румен Радев в Банско /обзор/

Кметът на община Банско Иван Кадев беше домакин на среща с президента на Република България Румен Радев, министъра на туризма Стела Балтова и областния управител Николай Шушков. По време на дискусията, общинското ръководство запозна държавния глава с обстановката и подготовката на туристическия бизнес в гр. Банско и гр. Добринище преди началото на новия зимен туристически сезон. Като решаващи за развитието на туризма, пред представителите на държавната власт бяха поставени въпросите за финансиране на проекти за подобряване инфраструктурата в града и общината и ремонт на общинския път гр. Банско – хижа Вихрен. Кметът Иван Кадев постави като акцент със стратегическа важност не само за Банско, но и за региона, развитието на Ски зона – Банско и изграждането на втора кабинкова линия. Президентът Румен Радев изказа категоричната си подкрепа и се ангажира да съдейства за решаването на поставените въпроси.

След срещата с общинското ръководство на Банско, разговорът продължи в разширен състав с кметове и представители на местната власт и на туристическия бизнес от общините Разлог, Гоце Делчев, Петрич, Сандански и Кресна.

В Туристическия информационен център бяха обсъдени редица проблеми в туризма, свързани с растящата цена на електроенергията, програмите за финансиране и подпомагане на туристическия бранш, рекламата на страната и туристическите дестинации в Югозападна България, мерките за преодоляване щетите в икономиката и туризма заради пандемията и още много други.

Президентът Румен Радев даде изключително висока оценка на постигнатото в Банско и Благоевградска област, като подчерта уникалния начин, по който работи бизнесът тук – с гъвкавост и баланс вътре в защитена среда, която опазва и развива. Банско е запазената марка и лицето на България, където и да отида по света, все има някой, който е бил тук, сподели президентът.

Президентът Румен Радев и министърът на туризма Стела Балтова подчертаха значимостта на развитието на туризма за възстановяването на икономиката като цяло и се ангажираха с пълна държавна подкрепа.

Министър Балтова посочи като добър пример инициативността на общинската власт и предприемаческия риск на туристическия бизнес в Банско, благодарение на които резултатите за летния сезон тази година са по-добри от най-добрата туристическа година – 2019.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене