Идат студ и дъжд

Средиземноморски циклон докарва порой

Средиземноморски циклон ще донесе студ и дъжд до понеделник, прогнозира пред „Телеграф “ климатологът проф. Георги Рачев.

Очакват ни сериозни валежи, като времето ще бъде студено за сезона. Най-хладно ще бъде в събота и неделя. В първия почивен ден ще нахлуе студен въздух от север. „Максималните температури ще бъдат между 10 и 15 градуса, а средните денонощни ще бъдат под 12 градуса, което би позволило парното да бъде пуснато в редица градове“, обясни специалистът.

Предстои сериозна промяна на времето. Днес ще започне да вали над западната половина на България. „Утре и в други ден ще вали над цялата територия над страната. Това е първият сериозен средиземноморски циклон, които ще донесе валежи над цялата страна, като дъждове се очакват от четвъртък до понеделник с променлив интензитет“, уточни професор Рачев. На много места сумарната сума на валежите ще достигне порядъка от 20 литра на квадратен метър, а на места и над 40 литра на квадратен метър.

Напълно вероятно за този период от време да бъде постигната месечната норма на валежите. „На някои места се очаква те да бъдат толкова много, че ще преобърнат месечната прогноза на Европейския център и на Американския глобален модел за времето. Има и малка вероятност да не се случат толкова големи валежи, но това е слабо вероятно. Всичко зависи от това какво ще бъде разположението на средиземноморския циклон, който носи валежите и високото атмосферно налягане над европейската територия на Русия“, уточни още той.

От вторник-сряда ще се установи облачно време, а валежите ще намалеят и няма да са толкова много. Ще остане влажно и сравнително студено за сезона. Октомври върви с нормални температури и с по-ниски от обичайните, което не се е случвало отдавна, отбеляза още Рачев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене