Кресна грейва в бяло, зелено и червено

Малкият град Кресна на 5 октомври ще се превърне в център на българщината и родолюбието. Утре е кулминацията на честванията по повод 140 години от Кресненско-Разложкото въстание.

В града отдавна всички се готвят за празника – общинска администрация подготви и организира редица патриотични събития, а утре местните жители ще окичат домовете си в цветовете на българския трикольор.

Общинският съвет и общинска администрация ще проведат тържествена сесия в обновената зала „5 октомври“. Предверието на залата е украсено от монументална живопис, чийто автор Борислав Божинов е вплел умело минало и настояще, представяйки сцени от Сътворението, през героите на Кресненско-Разложката епопея, та до днес.

Вляво, преди да се влезе в обновената зала „5 октомври“, под прострените за благословия и благодат ръце на Бога, посетителите ще открият фасадата на храм-паметник и костница „Св.Иван Рилски“ в Кресна, където се пазят костите на загинали български герои във войните от първата половина на XX век, а до него, лавров венец, който обкичва Вазовия стих: „Българио, за тебе те умряха…“.

Вдясно пък общинските съветници и граждани ще бъдат „зорко следени“ от благия поглед на Началник щаба на Кресненско-Разложкото въстание – Димитър Попгеоргиев Беровски – приседнал нейде над поляните над Стара Кресна, втъкнал пищов и кама в пояса си, хванал с две ръце своята пушка огнебойка и вперил жаден поглед към свободното Отечество.

Утре ще бъде открита и новата чешма в центъра на града, направена специално за 140-годишнината от Кресненско-Разложкото въстание и 40-годишнината от обявяването на Гара Пирин за град Кресна./kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене