За по 200 евро/кв.м продават на наематели четири общински жилища в Разлог

Общинският съвет в Разлог даде съгласие за продажба на четири апартамента общинска собственост. Продажбата на жилищата е по молби на наемателите, които живеят в тях и ги стопанисват близо 15 години, а сега са заявили желание за закупуване. Цената, определена за продажба на имотите от независим оценител, е малко над 200 евро на кв.м. Тази цена не се хареса на общинския съветник Николай Дундалов, който заяви, че тя е дори под себестойността си, и се обяви против апартаментите да бъдат продадени, като заяви, че това е подарък.

„Това за мен е нередно. Вече няколко апартамента се продават под себестойност, не с печалба, а под себестойност. Ние продаваме апартамент за 30 хиляди, или 200 евро на квадрат, при положение че себестойността на строителството в момента е 450 евро. Само преди осем месеца г-н Зайков търсеше да се настани жена със 7-8 деца и нямаше къде да я настаним. Това не е реално, правим подаръци. При положение че общината има преизпълнение на бюджета, защо е необходимо да продаваме общинска собственост. Ако г-н Герчев беше казал, че продава 3 апартамента, за да направим нови шест, с две ръце щях да гласувам. Това е общинска собственост, не наша”, изказа недоволството си Н. Дундалов и даде за пример Берлин, където общината ще закупи 15 хил. жилища за над 2.5 млрд. евро, за да реши проблема за жителите си. Съветникът изрази още мнение, че общината трябва да има някаква социална насоченост, тъй като животът поднася всякакви ситуации, има хора, които губят жилищата си и за които общината трябва да се погрижи.

На упреците за цената кметът инж. Красимир Герчев отговори: „Тази сграда е строена преди много години и всяка година себестойността й пада. Тези хора са наематели от 12-15 години, дори и повече, и всички знаем, че те получиха жилищата карабина, без нищо. Те са направили ремонт, вложили са значителни средства, живели са там, поддържали са ги, плащали са наем и сега са дали заявление за закупуване. Не мога да влияя на оценката, но едва ли тези жилища са под себестойността. В крайна сметка тези сгради имат амортизация, хората са инвестирали, знаем от какво състояние са взели жилището и дали е ниска или висока цената има независими оценители, които дават тази оценка”, поясни градоначалникът.

По отношение социалната насоченост Герчев каза, че има резервни жилища, с които общината разполага, и те не се продават. На изказването за строителство на нови общински жилища кметът заяви, че това зависи от Общинския съвет и ако се вземе такова решение, би могло да стане. Уточни обаче, че в годините, в които са строени общинските блокове, политиката на общината е била насочена в тази посока и за да се реализира строителство, е теглен кредит.

При гласуването Николай Дундалов гласува „против”, като поясни, че отрицателният му вот е заради изложеното от него, и бе категоричен, че не е против хората, които искат да купуват, а против ниската цена. Колегите  му Тодор Иванов също гласува „против”, а  Александър Крайнов и Христо Зайков „въздържал се”. Останалите 16 присъстващи в залата общински съветници подкрепиха предложението.

С пълно мнозинство Общинският съвет даде съгласието  за безвъзмездно предоставяне за ползване на ПСС – Разлог на сграда, находяща се в местността Кулиното. Предвид хуманитарната насоченост на дейността на ПСС против не се обяви нито един от съветниците.

На заседанието бе приета и дългосрочна програма за насърчаване използването  на възобновяеми енергийни източници и биогорива за периода 2021- 2031 година.

Приет бе и отчетът за дейността на Общинския съвет и  неговите комисии за първото полугодие на годината, през което са проведени 5 редовни и 2 извънредни заседания. За целия период  ОбС – Разлог  няма нито едно върнато от областния управител решение. Две са промените в състава на Общински съвет, направени през първите шест месеца на годината. Те са в групата на „Демократична България” заради избора на адв. Иван Димитров за народен представител на изборите през април и в групата на БСП, където младата съветничка Александра Георгиева напусна по собствено желание заради нова работа. С решение на ОИК – Разлог местата им бяха заети от следващите в листите – Сава Донев от ДБ и Тодор Иванов от БСП

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене