Прогноза за времето на 5 октомври!

Предимно слънчево време ни очаква във вторник. Над източните райони са възможни временни увеличения на облачността, но валежите са малко вероятни.

Температурите в най-топлата част на деня ще се колебаят между 19 и 24 градуса.

Слънчево ще бъде и над планините. Вятърът по високите части ще е слаб от източната четвърт, а максималните температури ще са между 9 и 16 градуса.

По морето ще има променлива облачност, но валежи днес не се очакват. В сутрешните часове на места ще има мъгла. Максималните температури на въздуха ще са от 18 до 20 градуса, колкото температурата на морската вода.

В сряда не се очаква съществена промяна във времето. Денят ще започне със слънце, но в късния следобед облачността от запад ще се увеличи.

В нощта срещу четвъртък ще започнат валежи, които ще бъдат значителни по количество в западната половина на страната. Дневните температури ще започнат да се понижават.

Първото десетдневие на месеца започна с по-ниски от обичайните температури. Облачната покривка над Източна България ще бъде предимно значителна, докато в западните и централните части на страната ще има по-чести разкъсвания на облачността. Вероятност за слаби валежи има в крайните източни райони. В средата на периода, около 4-5 октомври, времето ще се затопли и слънцето ще се усмихва по-често.

Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

На слънчеви и топли дни обаче ще се радваме за кратко, защото след 7 октомври облаците отново ще закрият небето. Температурите отново ще паднат под обичайните, а вероятността за валежи ще се повиши.

Времето ще остане хладно и през второто десетдневие. След 16 се очаква относително затопляне, при което стойностите на термометъра ще се доближат до типичните за това време на годината. Облачността ще бъде най-често значителна, на места ще има и превалявания, но те ще са предимно слаби.

Третото десетдневие ще стартира с обичайни температури и слънчеви дни. Тогава ще се повиши и вероятността за образуване на сутрешни мъгли в равнините. Валежи очакваме отново около 25 октомври, но според дългосрочните прогнози ще изпратим месеца със слънце и топло време.

Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

В първия ден на октомври слънцето изгря в 07:24 ч. и ще залезе в 19:08 ч. (продължителност на деня: 11 ча́са и 44 минути). На 31 октомври изгревът ще бъде в 06:59 ч., а залезът – в 17:21 ч. (продължителност на деня 10 ча́са и 22 минути).

През този месец новолуние ще видим на 6 октомври, а първа четвърт – на 13 октомври. Пълнолунието ще е на 20-и, а последна четвърт ще настъпи на 28-ия ден от месеца.

От 7 октомври ще можем да се насладим и на метеорния поток Ориониди, чието име идва от съзвездието Орион, откъдето преминава радианта му. Пикът му настъпва около 21-22 октомври, когато ще наблюдаваме до 25 метеора на час при безоблачно небе.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене