Столичани на опашка за апартаменти и къщи в Банско, цените скочиха с 20%

През последните 2-3 месеца има сероизно увеличение на търсенето на имоти в Банско – апартаменти и къщи. Почти всички купувачи са българи, най-вече са столичани. Този интерес на софиянци е обясним – в София вече цените стигат до над 2000 евро за квадратен метър ново строителство.

В същото време в най-добрия ни зимен курорт цените са доста по-ниски, а предлагането е голямо. Тук можеше доскоро да си купиш апартамент от 70 квадратни метра  само за 40 000 евро.

„Но заради засиления интерес напоследък цените скочиха средно с 20%. Апартамент, който преди време бе обявен за продажба за 30 000 евро, в момента вече струва 38 000 евро. Но сегашните цени са нормални, защото дълги години в Банско се продаваше под себестойността на жилищата. Един и същи апартамент в Поморие струваше 700 евро на квадрат, а тук – 400 евро на квадрат”, твърди Атанас Бутилов, брокер и собственик на фирма „Кас Пропъртис”.

Много апартаменти в града под Тодорка се търсят и под наем, защото в Банско целогодишно работят в изнесени офиси близо 400 души – млади, интелигентни и богати хора. Над 90% от тях са чужденци – германци, англичани, италианци, испанци, руснаци, руски евреи.

Банско ги привлича с красивата си природа, с близостта си до София, с възможностите за ски туризъм. По този начин всички тези хора харчат парите си в града и поддържат местната икономика.  Другата добра новина е, че местната власт непрекъснато инвестира в развитие на инфраструктурата и вече се наваксва изоставането с нея в сравнение със стотиците построени хотели. Правят се нови улици, полагат се нови водопроводи, изграждат се още трафопостове.

„Всичко това води и много туристи насам, част от които искат да си купят жилище. Толкова силно лято банскалии не помнят, през юли и август туристите бяха почти толкова, колкото са и през зимния сезон. Пазарът на недвижими имоти е много динамичен. Хората се страхуват от инфлацията, банките не дават почти никакви лихви върху спестяванията. Затова много наши сънародници инвестират в недвижими имоти в Банско”, казва още Атанас Бутилов.

Заради пандемията от коронавирус пък има бум в търсенето на къщи с дворни места. Предлагането засега на такива имоти не задоволява търсенето. По селата повечето къщи са обитаеми. Единични са случаите, в които има обявени селски къщи за продан.

Затова има нови проекти за вдигането на къщи, за да се задоволи пазарът. Догодина в Банско и в разложкото село Баня ще има построени над 40 къщи за продажба – нови, модерни, с изолации и всички екстри на съвременното строителство, с големи дворове. Но цената ще е около 1300-1400 евро за квадратен метър. Това ще рече, че къща от 200 квадрата застроена площ и с голям двор ще струва около 300 000 евро.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене