Разследват 7 области за фалшиви ковид сертификати

Сигнали за наличието на съмнения за фиктивни документи за ваксини са постъпили от седем области, като най-много са от София. Данните са предимно са месец септември. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от Dir.bg.

Тя уточни, че са образувани 14 прокурорски преписки. Възложени са и проверки от страна на МВР.

Снабдяването с фалшиво свидетелство за здравословно състояние, в случая COVID сертификат, е престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 2 години и пробация.

“Лекарите не комуникират пряко с пациентите. Тоест всичко това става чрез посредник, имаме форма на съучастие… Дали един човек има формирани антитела, или не, това не е достатъчно доказателство, че му е поставена ваксина”, казва адвокат Силвия Петкова, специалист по наказателно право.

Общопрактикуващи лекари споделят, че наличието на документ с невярно съдържание вкарва една група хора в статистиката на ваксинираните, но без това да е истина.

“Включително имам информация за хора, които не се притесняват да споделят, че имат близки, които дори пристигат от чужбина, за да изкарат такъв документ, за да се върнат в техните държави, където това не може да се случи”, посочи д-р Деница Даскалова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене